Czy mógłbyś dać nam znać, gdzie dokładnie umieściłeś dodatkowe wygłuszenie? Zwłaszcza pod maską, w tylnych nadkolach i na podłodze bagażnika... czy po prostu umieściłeś je wszędzie? A może w bardziej strategicznych miejscach?
Co z klapą bagażnika?
Być może założę tu wątek o wygłuszaniu. Mam już taki na naszej grupie FB.
To nie jest umieszczanie go wszędzie, jest w tym
pewna strategia, choć oparta bardziej na dotyku i słuchu niż na czymkolwiek zmierzonym. Możesz "pukać" po karoserii samochodu i znaleźć miejsca, gdzie rezonans brzmi jak puszka po konserwie. Tylne nadkola nie mają absolutnie ŻADNEGO wygłuszenia, tylko naprawdę cienką blachę i naprawdę cienką osłonę z płyty/dywanu, kiedy zaaplikowałem trochę, dosłownie zatrzymało to szum opon w miejscu, w którym się znajdował.
Maskę silnika tłumaczy się sama, gdy zdejmujesz panel z tkaniny. Drzwi zrobiłem w 90%, ponieważ zauważyłem wyraźną poprawę w stosunku do podstawowego materiału Mazdy, więc wiedziałem, że mogę zrobić lepiej. Drzwi teraz czują się i zamykają jak Bentley, ale pokazuje to również, jak tanie i paskudne są klamki. Zastanawiam się, czy można je "wypełnić" jakąś formą polimeru, aby nie sprawiały wrażenia, jakby pochodziły z Toyoty Yaris.
Nie zrobiłem tylnej klapy i nie czuję, żebym naprawdę musiał dodawać więcej w tej chwili (poza przednimi nadkolami), samochód jest o wiele cichszy niż wcześniej, ale chcę najpierw zrobić na nim dłuższy test na autostradzie.
Jedną z rzeczy, na które należy zwrócić uwagę, jest to, że mój poprzedni PHEV w ogóle nie miał wygłuszenia na podłodze bagażnika. Diesel ma trochę tego tandetnego natryskowego materiału wygłuszającego - to coś jest w porządku do pewnego stopnia, ale ma na celu bardziej zatrzymanie zginania i rezonansu w blasze (co robi), ale niewiele robi dla rzeczywistego blokowania dźwięku, a ze względu na wkładkę poliuretanową używaną w bagażniku, duża część metalu jest nadal odsłonięta, ponieważ w przeciwnym razie podniosłoby to podłogę bagażnika.
Tak, to sedan - kombi nie jest dostępne z Airmatic, co było w zasadzie jedynym powodem, dla którego zdecydowałem się na sedana zamiast SW. "Ja" porównuję go do SUV-a, ponieważ są to jedyne dwa samochody, które mam do porównania obok siebie.
Airmatic to także coś, co podobno powinno mieć mnóstwo skoku zawieszenia, a W213 E-Class ma również grube opony. 245/45 z przodu i 275/45 z tyłu, oba 18" to coś, co POWINNO zapewniać bardzo płynną jazdę. CX-60 nie ma aż tak dużego skoku zawieszenia.
Twoje porównanie S3 nie jest jednak dobre, ponieważ S3 to znacznie mniejszy i lżejszy samochód - W213 E-Class jest znacznie cięższy niż CX-60 i powiedziałbym, że masy nieresorowane są albo podobne, albo CX-60 ma ich mniej.
Widzę twoje
Rozumiem, co masz na myśli w kwestii wagi - właśnie to sprawdziłem i jest prawie takie samo jak CX60, Audi jest o kilkaset kilogramów lżejsze. Przypuszczam, że musisz porównywać do jednego z tańszych modeli z mniejszymi kołami, jeśli skok jest taki sam jak w CX60, ponieważ na zdjęciach, które widziałem, samochód rzeczywiście wygląda na obniżony!
Zdecydowanie odwróciło mnie to od Mercedesa, jeśli zawieszenie jest tak złe jak w CX60.