Mazda CX-70 Forum banner
181 - 200 of 200 Posts
Czy mógłbyś dać nam znać, gdzie dokładnie umieściłeś dodatkowe wygłuszenie? Zwłaszcza pod maską, w tylnych nadkolach i na podłodze bagażnika... czy po prostu umieściłeś je wszędzie? A może w bardziej strategicznych miejscach?
Co z klapą bagażnika?
Być może założę tu wątek o wygłuszaniu. Mam już taki na naszej grupie FB.

To nie jest umieszczanie go wszędzie, jest w tym pewna strategia, choć oparta bardziej na dotyku i słuchu niż na czymkolwiek zmierzonym. Możesz "pukać" po karoserii samochodu i znaleźć miejsca, gdzie rezonans brzmi jak puszka po konserwie. Tylne nadkola nie mają absolutnie ŻADNEGO wygłuszenia, tylko naprawdę cienką blachę i naprawdę cienką osłonę z płyty/dywanu, kiedy zaaplikowałem trochę, dosłownie zatrzymało to szum opon w miejscu, w którym się znajdował.

Maskę silnika tłumaczy się sama, gdy zdejmujesz panel z tkaniny. Drzwi zrobiłem w 90%, ponieważ zauważyłem wyraźną poprawę w stosunku do podstawowego materiału Mazdy, więc wiedziałem, że mogę zrobić lepiej. Drzwi teraz czują się i zamykają jak Bentley, ale pokazuje to również, jak tanie i paskudne są klamki. Zastanawiam się, czy można je "wypełnić" jakąś formą polimeru, aby nie sprawiały wrażenia, jakby pochodziły z Toyoty Yaris.

Nie zrobiłem tylnej klapy i nie czuję, żebym naprawdę musiał dodawać więcej w tej chwili (poza przednimi nadkolami), samochód jest o wiele cichszy niż wcześniej, ale chcę najpierw zrobić na nim dłuższy test na autostradzie.

Jedną z rzeczy, na które należy zwrócić uwagę, jest to, że mój poprzedni PHEV w ogóle nie miał wygłuszenia na podłodze bagażnika. Diesel ma trochę tego tandetnego natryskowego materiału wygłuszającego - to coś jest w porządku do pewnego stopnia, ale ma na celu bardziej zatrzymanie zginania i rezonansu w blasze (co robi), ale niewiele robi dla rzeczywistego blokowania dźwięku, a ze względu na wkładkę poliuretanową używaną w bagażniku, duża część metalu jest nadal odsłonięta, ponieważ w przeciwnym razie podniosłoby to podłogę bagażnika.

Tak, to sedan - kombi nie jest dostępne z Airmatic, co było w zasadzie jedynym powodem, dla którego zdecydowałem się na sedana zamiast SW. "Ja" porównuję go do SUV-a, ponieważ są to jedyne dwa samochody, które mam do porównania obok siebie.

Airmatic to także coś, co podobno powinno mieć mnóstwo skoku zawieszenia, a W213 E-Class ma również grube opony. 245/45 z przodu i 275/45 z tyłu, oba 18" to coś, co POWINNO zapewniać bardzo płynną jazdę. CX-60 nie ma aż tak dużego skoku zawieszenia.
Twoje porównanie S3 nie jest jednak dobre, ponieważ S3 to znacznie mniejszy i lżejszy samochód - W213 E-Class jest znacznie cięższy niż CX-60 i powiedziałbym, że masy nieresorowane są albo podobne, albo CX-60 ma ich mniej.
Widzę twoje
Rozumiem, co masz na myśli w kwestii wagi - właśnie to sprawdziłem i jest prawie takie samo jak CX60, Audi jest o kilkaset kilogramów lżejsze. Przypuszczam, że musisz porównywać do jednego z tańszych modeli z mniejszymi kołami, jeśli skok jest taki sam jak w CX60, ponieważ na zdjęciach, które widziałem, samochód rzeczywiście wygląda na obniżony!

Zdecydowanie odwróciło mnie to od Mercedesa, jeśli zawieszenie jest tak złe jak w CX60.

Zgadzam się, zacznijmy proszę zawsze nowy wątek poświęcony wszelkim dodatkom po zakupie i/lub ulepszeniom dla entuzjastów.

Uważam, że w przyszłości o wiele lepiej byłoby rozdzielić wątki na te, które wspierają zwykłego właściciela CX-60, który nie ma ochoty majstrować przy nim, oraz na te dla osób, które chcą dyskutować i rozwijać potencjalne "ulepszenia", które nieliczni naprawdę postrzegają jako pominięcia Mazdy, ale wielu innych nie.

Szczerze mówiąc, nie oczekuję wygłuszenia w jakości Bentleya w samochodzie za 50 tys. funtów, ale wygłuszenie mojego CX-60 i moja jazda są już lepsze niż w moim poprzednim Mercedesie i Jaguarze. Zauważyłem, że zacząłem popadać w paranoję w stosunku do mojego CX-60, zamiast się nim cieszyć, z powodu ciągłego czytania o rzekomych wadach, których po dalszej ocenie wielu (ostatecznie) nie dostrzeże, gdy miną wczesne modele produkcyjne, które były wprawdzie niezadowalające. Każdy samochód można ulepszyć, jeśli chcesz wydać na to więcej pieniędzy, ale to nie czyni go złym samochodem. Umieszczając specjalistyczne tematy dotyczące ulepszeń dla entuzjastów w dedykowanych wątkach, bardziej ogólne wątki staną się o wiele przyjemniejszą lekturą dla przeciętnego właściciela.

Zgadzam się, zacznijmy proszę zawsze nowy wątek poświęcony wszelkim dodatkom po zakupie i/lub ulepszeniom dla entuzjastów.

Uważam, że o wiele lepiej byłoby w przyszłości podzielić wątki na te, które wspierają zwykłego właściciela samochodu CX-60, który nie ma ochoty przy nim majstrować, oraz na te, które są przeznaczone dla osób, które chcą dyskutować i rozwijać potencjalne „ulepszenia”, które nieliczni naprawdę postrzegają jako pominięcia Mazdy, ale wielu innych nie.

Szczerze mówiąc, nie oczekuję jakości dźwiękoszczelności Bentleya w samochodzie za 50 000 funtów, ale wygłuszenie mojego CX-60 i moja jazda są już lepsze niż w moim poprzednim Mercedesie i Jaguarze. Zauważyłem, że zaczynam popadać w paranoję w stosunku do mojego CX-60 zamiast się nim cieszyć, ponieważ wielokrotnie czytałem o rzekomych wadach, których wielu (ostatecznie) nie zauważy, gdy miną wczesne modele produkcyjne, które były wprawdzie niezadowalające. Każdy samochód można ulepszyć, jeśli chcesz wydać na to więcej pieniędzy, ale to nie czyni go złym samochodem. Umieszczając specjalistyczne tematy ulepszeń dla entuzjastów w dedykowanych wątkach, bardziej ogólne wątki staną się znacznie przyjemniejszą lekturą dla przeciętnego właściciela.
„Załóż nowy wątek”, a następnie przez trzy akapity o niczym, co nie ma związku z tytułem tego wątku? O mój Boże.

65 funtów to wcale nie duża kwota do wydania, a za to, co wniosło do blaszanej imprezy samochodowej, było warte swojej wagi w szafranie i kokainie. Byłaby to świetna inwestycja.

Skoro nie masz diesla, to dlaczego piszesz w tym konkretnym wątku?

@nexusband

Czy masz to nieporęczne dudnienie i grzmot kilka sekund po włączeniu silnika?

Mój idzie na kolejny tydzień, żeby sprawdzić, czy mogą to naprawić. Samochody demonstracyjne dealerów też to mają.

Można to usłyszeć na tym linku, chociaż brzmi mniej dramatycznie, ponieważ dudnienie 'basu' nie jest rejestrowane przez ich mikrofon

Jeśli obejrzysz około 3.33, daje to wskazówkę, który obszar/część to powoduje.

Niektóre dni są tak gwałtowne, że cały mój samochód się trzęsie.

Jeśli chodzi o wygłuszenie, oto kilka zdjęć - to nie jest ukończone, ponieważ nie zrobiłem żadnych zdjęć drzwi i dodałem sporo więcej na podłodze bagażnika.

To była metoda prób i błędów, ponieważ trzeba to umieścić wokół obszarów, w których pasuje wkładka polimerowa, chyba że nie przeszkadza ci, że pokrywa podłogi jest podniesiona o grubość wygłuszenia, którego używasz - użyłem Killmat o grubości 2,5 mm.

Tylne nadkola udało mi się zrobić po wewnętrznej i zewnętrznej stronie, dosłownie połowa kawałka Kilmat zatrzymała wszelkiego rodzaju rezonans blaszanej puszki, nie próbowałem robić przodu nadkola, ponieważ obawiałem się uruchomienia poduszki powietrznej, która tam jest.

Zasadniczo, po prostu postukaj wokół odsłoniętego metalu, a usłyszysz różnicę między "blaszanym" a "solidnym" stukiem obszaru wygłuszonego.

Subwoofer brzmi teraz również o wiele lepiej.

Użyłem pudełka Killmat, które kosztowało 65 funtów na Amazon. Pieniądze i czas dobrze zainwestowane i wszystko jest niewidoczne.

Widzę to jako "Etap 1", aby zobaczyć, czy przyniosło to jakieś korzyści, i naprawdę tak było. Zostały tylko przednie nadkola do zrobienia, więc w pewnym momencie wyjmę wykładziny i wygłuszę ich tył za pomocą Kilmat i materiału typu dywan/pianka pochłaniającego dźwięk.

W rzeczywistości przegroda i tunel skrzyni biegów muszą zostać zrobione, ponieważ silnik Diesla jest głośny, zwłaszcza gdy jest zimny, ale nie jestem jeszcze pewien, czy usunąć tę konsolę środkową!

Attachments

Świetny poziom szczegółowości! Dzięki za udostępnienie.
Dzięki, chciałbym, żeby teraz zrobił więcej zdjęć, zwłaszcza drzwi. Wszystko było trochę próbą i błędem, sprawdzaniem, czy panele można ponownie umieścić po nałożeniu itp., i zasadniczo po to, aby upewnić się, że jest to całkowicie niewidoczne.

Jeśli chodzi o drzwi - myślę, że to zależy od tego, jak dobrze dealer nakłada materiał na drzwi, ale powiązany TSB ma na celu zatrzymanie "blaszanych" dźwięków, które są efektem uginania się metalu i rezonansu w pustej wnęce drzwi, nie jest to przeznaczone do faktycznego "wyciszania", więc dealer dostaje małe kawałki materiału do wykorzystania.

Pamiętam, że @BWJ wykonał niewielkie wyciszenie podłogi bagażnika, ponieważ jego PHEV, tak jak mój, nie miał żadnego wyciszenia w bagażniku. Diesel miał trochę, jak widać na zdjęciach. Myślę, że nowsze samochody mają to teraz w bagażniku i drzwiach.

Zrobienie tego w ten sposób zapewniło znacznie więcej izolacji, więc kabina jest teraz tak cicha, że ​​to niezwykłe, jestem z tego bardzo zadowolony. Wszystko za kilka funtów i trochę pracy. Warte każdego grosza!

To dodało około 6-7 kg wagi, nic problematycznego, ale zawsze mogę przejść na małą dietę, aby to zrekompensować :)

To naprawdę coś, co zasługuje na własny wątek ;)

Jak łatwo było rozmontować rzeczy, a zwłaszcza złożyć je z powrotem?

Odnośnie do nieporęcznych dźwięków: mogę mówić tylko z doświadczenia kilku dni z samochodami dealerów, ale żaden z nich nie wykazywał żadnych oznak tego problemu. Właściwie to widziałem też wideo... czy znaleźli przyczynę?
Ja dostanę swój prawdopodobnie w połowie września.

To naprawdę coś, co zasługuje na własny wątek ;)

Jak łatwo było rozmontować rzeczy, a zwłaszcza złożyć je z powrotem?
Och, ponieważ Noah się włączył, dopilnowałem, żeby trafiło to na ten wątek :D

Dość łatwo, szczerze mówiąc, te samochody rozkładają się o wiele łatwiej w porównaniu do Audi. Złamałem kilka klipsów, ale tylko kilka funtów na eBayu, żeby je wymienić. Panele są wykonane z bardzo cienkiego plastiku - w pewnym sensie jest to lepsze, ponieważ jest mniej "zablokowane" masą, więc trudniej je złamać podczas wyciągania, ale w porównaniu do innych wydają się trochę tanie.

Widziałeś mój post powyżej o warkocie silnika przy uruchamianiu?

Widziałeś mój post powyżej o warkocie silnika przy uruchamianiu?
Tak, zobacz moją edycję :)

Odnośnie tych nieporęcznych dźwięków: mogę mówić tylko z doświadczenia kilku dni z samochodami dealerów, ale żaden z nich nie wykazywał żadnych oznak tego problemu. Właściwie to widziałem też film... czy znaleźli przyczynę?
Ja dostanę swój prawdopodobnie w połowie września.

Tak, zobacz moją edycję :)

Odnośnie do głośnych dźwięków: mogę mówić tylko z doświadczenia życia przez kilka dni z samochodami dealerów, ale żaden z nich nie wykazywał żadnych oznak tego problemu. Właściwie to widziałem też wideo... czy znaleziono przez nich przyczynę?
Otrzymam swój prawdopodobnie w połowie września.
To interesujące i pozytywne, że może to być tylko problem w samochodach z brytyjską/RHD specyfikacją, więc można go rozwiązać. Jutro nagram własne wideo na ten temat. Wszystkie samochody wchodzące do mojego dealera mają ten sam problem. Jest to bardzo zauważalne. Silnik uruchamia się ładnie i cicho... a potem 3 sekundy później brzmi, jakby miał zaraz wybuchnąć, wrzuć go na R i jedzie, ale z powrotem na D i wraca.

Japoński gang nie rozgryzł tego - ale trudno śledzić ich kanał, ponieważ nie wiem, do czego odnosi się tytuł, ponieważ wszystko jest w Kanji.

Musisz tylko pamiętać, aby wykonać pracę prawidłowo, wiele osób po prostu nakłada materiał wygłuszający z bitumu, nie upewniając się, że produkt przylega całkowicie szczelnie, bez powietrza między płytą a tłumikiem, błąd odkrywasz dopiero późno, gdy pojawia się rdza, ponieważ między warstwami tworzy się kondensacja, a wtedy jest już za późno, oczywiście dotyczy to tylko płyt między kabiną a zewnętrzem.

Musisz tylko pamiętać, żeby wykonać pracę prawidłowo, wiele osób po prostu nakłada materiał wygłuszający z bitumu, nie upewniając się, że produkt przylega całkowicie szczelnie, bez powietrza między płytą a wygłuszeniem, błąd odkrywasz dopiero późno, gdy pojawia się rdza, ponieważ między warstwami tworzy się kondensacja, i wtedy jest za późno, oczywiście dotyczy to tylko płyt między kabiną a zewnętrzem.
Tak, to i dobra praca przygotowawcza, powierzchnia musi być tak czysta, jak powinna być płyta, jeśli chcesz ją pomalować.

Dobrym aspektem materiału Killmat jest to, że jego srebrne podłoże ma „zapadające się” kwadraty, które dają dobre pojęcie, że wystarczająco mocno go wałkowałeś. To jednak ciężka praca.

Pierwszy diesel w Polsce. System SCR uległ awarii. Prędkość zostanie ograniczona po 50 km, a samochód zostanie zablokowany po 1000 km. View attachment 193
Hej, mamy ten samochód od 2-3 tygodni i to już drugi raz, kiedy musiał trafić do mechanika z powodu tego problemu. Szczerze mówiąc, to trochę rozczarowujące, że rzekome "luksusowe" wejście Mazdy na rynek jest tak zawodne, tak wcześnie.

Być może jest to problem epizodyczny, ale nie mogę się powstrzymać od poczucia żalu z powodu kupna fabrycznie nowego samochodu, który jest w warsztacie co trzy dni.

Discussion starter · #195 ·
Hej, mamy ten samochód od 2-3 tygodni i już drugi raz musiał trafić do mechanika z powodu tego problemu. Szczerze mówiąc, to trochę rozczarowujące, że rzekome "luksusowe" wejście Mazdy na rynek jest tak zawodne, tak wcześnie.

Być może to problem epizodyczny, ale nie mogę się powstrzymać od złego samopoczucia z powodu kupna fabrycznie nowego samochodu, który jest w warsztacie co trzy dni.
Cześć, przykro mi to słyszeć! Jaki był powód wizyty w serwisie?
Mam swój od prawie 4 miesięcy i przejechałem już 9500 km bez żadnych problemów.

Cześć, przykro mi to słyszeć! Jaki był powód wizyty w serwisie?
Mam swój od prawie 4 miesięcy i przejechałem już 9500 km bez żadnych problemów.
Sam błąd dotyczy funkcjonalności AdBlue i, jak na zrzucie ekranu kowalcp2, powiadomienie na desce rozdzielczej wskazuje, że moc silnika zostanie zredukowana i ostatecznie wyłączona (podobnie jak w przypadku DPF).

Czytałem w instrukcji, że podczas konfiguracji nie jest dobrym pomysłem napełnianie płynu AdBlue do pełnej pojemności, ponieważ może to spowodować ostrzeżenie, a dzisiaj po tym, jak odzyskaliśmy samochód, faceci faktycznie usunęli trochę z niego i obecnie wynosi 80% (według aplikacji Mazda), więc zobaczmy, jak długo to "naprawa" wytrzyma.

Podsumowując, niezależnie od tego, czy jest to rzeczywisty problem, czy też jakiś czujnik/niewłaściwa konfiguracja, MUSISZ odwiedzić serwis i nie możesz polegać na tym, że to się nie wydarzy podczas długiej podróży przez kraj, biorąc pod uwagę, że zdarzyło się to dwa razy w ciągu 2 tygodni.

Samochód jest wspaniały i szkoda, jeśli miałoby się to powtórzyć, ponieważ możemy rozważyć jego zwrot. Zobaczymy, jak to pójdzie :)

Po pełnym naładowaniu akumulatora musiałem wykonać ręczny reset 12 V, aby pozbyć się kontrolek na desce rozdzielczej (połączenie z masą od błotnika na pół godziny), wszystko znów działało, jednak ekran informacyjno-rozrywkowy nadal działał przerywanie.

Discussion starter · #198 ·
Moja ostatnia plaga problemów, 1500 mil w... gdyby nie wspaniały silnik w tym samochodzie, zostałby zwrócony. Rozmawiam z kierownikiem salonu w przyszłym tygodniu na temat odrzucenia, powiedział, że „nie będzie mi w tym przeszkadzał”, ale wyobrażam sobie, że będzie w tym trochę więcej, gdy zaczniemy przyglądać się liczbom...

Wynikło to z próby uruchomienia samochodu rano, miał problemy z rozruchem (oczywiście problem z rozładowaniem akumulatora nadal nie został naprawiony ostatnim razem, gdy był u dealerów), a potem wszystko poszło pop głośno... tony komunikatów o błędach i hałasów, a potem wszystko umarło.

Wideo - VEED - IMG_5424

Uruchomiono pakiet wspomagający, samochód jechał dobrze, ale skrzynia biegów przeszła w tryb hibernacji i prawie spowodowała wypadek na rondzie, adaptacyjny tempomat i asystent pasa ruchu nie działały, ekran informacyjno-rozrywkowy gaśnie lub jest w połowie pusty itp.

Po pełnym naładowaniu akumulatora musiałem wykonać ręczny reset 12 V, aby pozbyć się kontrolek na desce rozdzielczej (połączenie z masą od błotnika na pół godziny), wszystko znów działało, ekran informacyjno-rozrywkowy nadal przerywany.

View attachment 475 View attachment 477
View attachment 476
Naprawdę nie wiem, co powiedzieć, człowieku! Brzmi strasznie. Nie doświadczyłem nic z tego. Nie wiem, czy to szczęście, czy coś...
Jestem bardzo zadowolony z samochodu, nawet zadzwoniłem wczoraj do mojego dealera, aby podzielić się wiadomością, że zużycie paliwa spada... właśnie pojechałem na wybrzeże Morza Jońskiego (około 700 km przy 5,3 l/100 km).
Przykro mi z powodu twoich doświadczeń... zacząłeś od phev, a teraz także diesel... naprawdę mi przykro, człowieku.

Naprawdę nie wiem, co powiedzieć, stary! Brzmi strasznie. Nie doświadczyłem nic z tego. Nie wiem, czy to szczęście, czy coś...
Jestem bardzo zadowolony z samochodu, wczoraj nawet zadzwoniłem do mojego dealera, żeby podzielić się wiadomością, że zużycie paliwa spada... właśnie jechałem na wybrzeże Morza Jońskiego (około 700 km przy 5,3 l/100 km).
Przykro mi z powodu twoich doświadczeń... zacząłeś od phev, a teraz także diesel... naprawdę mi przykro, stary.
Silnik będzie coraz lepszy, potrzeba 20 tysięcy, żeby diesel się dotarł!

Tak, moje doświadczenia z Mazdą nie były zbyt dobre. Jak mówiłem wcześniej, gdyby nie ten silnik, oddałbym go w poniedziałek i poszedł gdzie indziej. Zobaczę, jak będzie po tym, jak dostanę go z powrotem za tydzień lub dwa, a potem podejmę decyzję.

Hej, mamy ten samochód od 2-3 tygodni i to już drugi raz, kiedy musiał trafić do mechanika z powodu tego problemu. Szczerze mówiąc, to trochę rozczarowujące, że rzekome "luksusowe" wejście Mazdy na rynek jest tak zawodne, tak wcześnie.

Być może jest to problem epizodyczny, ale nie mogę się powstrzymać od złego samopoczucia z powodu kupowania fabrycznie nowego samochodu, który jest w warsztacie co trzy dni.
Aktualizacja: okazuje się, że z samym samochodem wszystko jest w porządku, a raczej z mechanikami w salonie, którzy konfigurując samochód, nie przeczytali instrukcji i włożyli za dużo AdBlue, co spowodowało fałszywy alarm. Od czasu, gdy zmniejszyliśmy ilość płynu w środku, nie było podobnych problemów ani żadnych innych problemów.

Pomijając to, samochód jest spektakularny, miejmy nadzieję, że tak pozostanie na dłuższą metę.

181 - 200 of 200 Posts