Mazda CX-70 Forum banner
161 - 180 of 200 Posts
Możemy równie dobrze powiedzieć, że Mercedes, BMW i inne niemieckie samochody są lata za Teslą z Nawigacją na autopilocie. Proszę porównać na żywo lub na YouTube. Nic nie jest lepsze niż Tesla pod względem autopilota/autodrive/wsparcia kierowcy. Chciałbym kupić Teslę z dieslem rzędową szóstką od Mazdy. Robię 42 000 km rocznie, więc samochód elektryczny nie jest dla mnie, ale nikt nie ma autopilota jak Tesla. Przepraszam.
Zgadzam się w 100%, ale pod względem autopilota i wspomagania jazdy jest na szczycie. Nie widzę więc różnicy między Mazdą a niemieckimi samochodami (systemami wspomagania jazdy), ale w Tesli widzę to w obu przypadkach.
To niesamowite, że na razie tylko Tesla ma tak zaawansowane systemy autopilota.
Chyba żartujesz, prawda? Autopilot Tesli to kompletny badziew, który psuje się przy pierwszym znaku brudu na którejkolwiek z kamer, zrezygnowali z używania radarów i absolutnie nie dbają o swoich klientów.

Odczyt znaków drogowych jest śmiesznie zły, wykrywanie znaków drogowych nie działa przez połowę czasu, a autopilota wciąż jest w wersji beta, ponieważ w ogóle nie można na nim polegać.

Systemy Mazdy są dalekie od doskonałości, ale jak na to, co robią, są lepsze niż wszystko, co ma Tesla. Mercedes i Audi mają "najlepsze", ale Mazda nie jest tak daleko, zwłaszcza z ostatnimi aktualizacjami jest o wiele lepsza.

Discussion starter · #162 ·
Ludzie, jeździłem dzisiaj moim Cadillaciem Escalade 6.2 V8 mojego szefa. Mogę powiedzieć tylko "Dostajesz to, za co płacisz!" Jeśli chcesz jeździć w najbardziej luksusowym wnętrzu - przygotuj się na zapłacenie minimum 100 tysięcy euro. Jeśli chcesz jeździć "jak w łodzi" - przygotuj się na zapłacenie minimum 100 tysięcy euro. Jeśli chcesz je mieć wszystkie - przygotuj się na zapłacenie minimum 150 tysięcy euro! Och... jeszcze jedno.... jeśli masz ciężką nogę - przygotuj się na 22-25 l/100km. CX-60 to prawdopodobnie najlepsze, co możesz dostać na rynku za te pieniądze! Baw się dobrze i ciesz się życiem!

Ludzie, jeździłem dzisiaj Cadillaciem Escalade 6.2 V8 mojego szefa. Mogę powiedzieć tylko "Dostajesz to, za co płacisz!"
Chcesz jeździć w najbardziej luksusowym wnętrzu - przygotuj się na zapłacenie minimum 100 tys. euro.
Chcesz jeździć "jak w łodzi" - przygotuj się na zapłacenie minimum 100 tys. euro.
Chcesz je mieć wszystkie - przygotuj się na zapłacenie minimum 150 tys. euro!
Och... jeszcze jedno.... masz ciężką nogę - przygotuj się na 22-25 l/100km.

CX-60 to prawdopodobnie najlepszy wybór na rynku za te pieniądze!
Baw się dobrze i ciesz się życiem!
🤣🤣🤣 Jeździłeś którymś?

Jak wygląda twoje ostrzeżenie 12V?
Zniknęło. To historia. :) Proszę, zobacz temat Problemy CX-60, opublikowałem rozwiązanie.

Zdecydowałem się kupić CX-60 3.3 Diesel, ponieważ:
  • nowa platforma, nowy silnik, ale wszystko zrobione jest w starym stylu. Duży silnik 3.3L, 6 tłoków, napęd na tył, kokpit w starym stylu. Niektóre inne marki premium mają podobne silniki na najwyższych poziomach. Oczywiście podejmuję ryzyko pewnych napraw ze względu na nowy samochód, nowy silnik. CX-60 ma rok jako model.
  • każdy samochód miał problemy na początku. Mam dostęp do portali dla mechaników. Uwierz mi, nawet samoloty mają biuletyny.. Boeing 737-MAX został zatrzymany na 2 lata!!!
  • Serwis Mazdy jest tańszy niż innych marek. Nie lubię marnować pieniędzy na usługi. Proszę, sprawdź ceny za coś po 2 latach gwarancji. Mercedes ma przedłużenie gwarancji, ale tylko na skrzynię biegów i silnik, nic więcej. Wiem, ile to naprawdę kosztuje.
  • 6 lat pełnej gwarancji. Pełnej.
  • XC-60 to dobry samochód, ale stary jako model, dużo ich. Prawdopodobnie wkrótce wprowadzą coś nowego. Nowa wersja ma straszny system multimedialny. Volvo to nie ta sama marka co wcześniej, było tylko szwedzkie.
  • X3 to fajny samochód jako w pełni elektryczny. Koncentrują się teraz na samochodach elektrycznych.
  • Efektywność paliwowa potwierdzona 5-7 litrów z 3.3L 256KM 550NM. Znowu, nie lubię marnować pieniędzy. Proszę, porównaj rzeczywiste zużycie z innymi. Szalone.
  • Proszę, pamiętaj. Możesz coś naprawić, ale jeśli coś jest źle zaprojektowane, ale działa, nikt tego nie zmieni. Kupiłeś to.
  • Czy naprawdę mamy w 100% niezawodne i bezproblemowe samochody, systemy za więcej pieniędzy marek premium? Jeśli pokażesz mi ten samochód lub zapłacisz za każdy serwis przez 6 lat, zmienię zdanie. Dla mnie Mazda to dobry interes.
  • CX-60 to najwyższy poziom Mazdy. Inne marki premium mają lepszą klasę jak X5, GLE, XC-90 (dla SUV-ów) i koncentrują się na byciu na szczycie z nimi, a nie z niższą klasą.

W końcu też zamówiłem jeden. Dealer mówi, że będzie gotowy we wrześniu, jestem trzecią osobą, która go zamówiła (D254 i tylko ten lokalny dealer...) i drugą, która zamówiła Takumi w kolorze niebieskim... śmieszne. Wybrałem system grzewczy DEFA, Webasto chce ponad 2 tys. euro tylko za sprzęt, z robocizną to pewnie będzie ponad 3 tys. euro... to jest całkowicie szalone. System DEFA będzie ogrzewał miskę olejową bezpośrednio - tylko 300 watów mocy i potrzebuje około 1-2 godzin, aby nagrzać ją do 10°C, jeśli na zewnątrz jest 0°C, ale to robi bardzo dużą różnicę. Przetestowałem już również adapter OBD, Torque pokazuje temperaturę oleju.

Mercedes odejdzie w październiku - więc mam nadzieję, że to prawda, albo będę musiał wziąć samochód zastępczy :LOL:

Discussion starter · #169 ·
W końcu też zamówiłem jeden. Dealer mówi, że będzie gotowy we wrześniu, jestem trzecią osobą, która go zamówiła i drugą, która zamówiła Takumi w kolorze niebieskim... śmieszne.

Mercedes odejdzie w październiku - więc mam nadzieję, że to prawda, albo będę musiał wziąć samochód zastępczy :LOL:
Gratulacje!
Po złożeniu zamówienia dealer może sprawdzić proces online - datę produkcji, datę gotowości, szacowaną datę wysyłki i szacowaną datę przybycia do Europy.
Z doświadczenia - moje auto dotarło z Rotterdamu do Sofii w około 10 dni, więc w Niemczech powinno być maksymalnie w 5-7 dni.

Mogłem uzyskać te informacje od mojego dealera, więc dokładnie wiedziałem, czego się spodziewać. Wiedziałem, że samochód zostanie wyprodukowany 8 grudnia i dostarczony 28 lutego w Europie. 😁😁
Powodzenia!

Gratulacje!
Po złożeniu zamówienia dealer może sprawdzić proces online - datę produkcji, datę gotowości, szacowaną datę wysyłki i szacowaną datę przybycia do Europy.
Z doświadczenia - dotarcie mojego samochodu z Rotterdamu do Sofii zajęło około 10 dni, więc w Niemczech powinieneś go mieć w ciągu około 5-7 dni.

Byłem w stanie uzyskać te informacje od mojego dealera, więc wiedziałem dokładnie, czego się spodziewać. Wiedziałem, że samochód zostanie wyprodukowany 8 grudnia i zostanie dostarczony 28 lutego w Europie. 😁😁
Powodzenia!
Mój dealer obiecał mi poinformować mnie, jak tylko będzie miał te informacje. Niestety, wydaje się, że więcej osób zamawia teraz i nie ma dostępnych danych, nawet po 14 dniach :D

Dla zainteresowanych: Niemiecki "Auto Zeitung" przeprowadził porównanie między X3 2.0d, Seat Taracco 2.0 TDI, Volvo XC-60 D4 i CX-60. Przetłumaczone przez deepl, tekst jest dość czytelny w języku angielskim, jak się wydaje. X3/CX-60/Tarraco/XC60: Vergleichstest | autozeitung.de

Sedno sprawy: Mazda nie jest najlepsza w żadnej kategorii, ale i tak jest bardzo dobra. Skrzynia biegów powinna być nieco bardziej dopracowana, "normalna" krytyka podwozia i dziwne wzmianki o tym, że nadwozie nie jest wystarczająco sztywne na skręcanie (z czym osobiście w ogóle nie mogę się zgodzić), ale silnik jest w zasadzie jednym z najlepszych na rynku i przewyższa wszystkie marne 4-cylindrowce i ma najmniejsze zużycie.

Byłem w stanie wykonać pewne pomiary z D254, który miał panoramiczny szyberdach (nie wiem, czy miał już ulepszone wygłuszenie w drzwiach). Należy pamiętać, że nie jest to skalibrowane urządzenie pomiarowe, więc mogę je porównać tylko z moim E300de (również z szyberdachem):

Stała prędkość 100 km/h, ~ 40 sekund pomiaru, ten sam odcinek asfaltu, obie klimatyzacje wyłączone:
Mazda 65 dB średnia, maks. 74 dB, min. 63 dB
Mercedes 65 dB średnia, maks. 72 dB, min. 63 dB

Stała prędkość 160 km/h, ~ 25 sekund pomiaru, ten sam odcinek asfaltu, obie klimatyzacje wyłączone:
Mazda 73 dB średnia, maks. 76 dB, min. 71 dB
Mercedes 72 dB średnia, maks. 78 dB, min. 69 dB

Jednak Mercedes ma pewien szum wiatru powyżej 140 km/h, Mazda nie. Chociaż głośność najwyraźniej nie jest wyższa, sam hałas jest bardziej nieprzyjemny, Mazda wydaje się bardziej "jednolita".

Ogólnie rzecz biorąc, myślę, że różnica jest bardzo subtelna. Należy pamiętać, że mój Mercedes ma opcjonalne podwójne szyby i więcej wygłuszenia niż "normalna" Klasa E, czyli "Advanced Acoustics Package". Coś, co Mazda również mogłaby zaoferować stosunkowo łatwo.

Różnica między D200 a D254 jest w rzeczywistości bardzo zauważalna. To samo dotyczy AWD, chociaż normalnie nie jestem fanem AWD, w tym przypadku i ze względu na bardzo otwarty dyferencjał D200, D254 jest lepszy pod prawie każdym względem...

Mogłem wykonać kilka pomiarów z D254, który miał panoramiczny szyberdach (nie wiem, czy miał już ulepszone wygłuszenie w drzwiach). Należy pamiętać, że nie jest to skalibrowane urządzenie pomiarowe, więc mogę je porównać tylko z moim E300de (również z szyberdachem):

Stała prędkość 100 km/h, ~ 40 sekund pomiaru, ten sam odcinek asfaltu, obie klimatyzacje wyłączone:
Mazda 65 dB średnio, maks. 74 dB, min. 63 dB
Mercedes 65 dB średnio, maks. 72 dB, min. 63 dB

Stała prędkość 160 km/h, ~ 25 sekund pomiaru, ten sam odcinek asfaltu, obie klimatyzacje wyłączone:
Mazda 73 dB średnio, maks. 76 dB, min. 71 dB
Mercedes 72 dB średnio, maks. 78 dB, min. 69 dB

Jednak Mercedes ma pewien szum wiatru powyżej 140 km/h, Mazda nie. Chociaż głośność najwyraźniej nie jest wyższa, sam hałas jest bardziej nieprzyjemny, Mazda wydaje się bardziej "jednolita".

Ogólnie rzecz biorąc, myślę, że różnica jest bardzo subtelna. Należy pamiętać, że mój Mercedes ma opcjonalne podwójne szyby i więcej wygłuszenia niż "normalna" Klasa E, znana również jako "Advanced Acoustics Package". Coś, co Mazda mogłaby również stosunkowo łatwo zaoferować.

Różnica między D200 a D254 jest naprawdę bardzo zauważalna. To samo dotyczy napędu na wszystkie koła, chociaż normalnie nie jestem fanem napędu na wszystkie koła, w tym przypadku i ze względu na bardzo otwarty mechanizm różnicowy D200, D254 jest lepszy pod prawie każdym względem...
Właśnie zrobiłem mnóstwo wygłuszenia w moim 254 z Killmat 2,5 mm - drzwi mają 90% pokrycia, podłoga bagażnika, tylne nadkola i maska. Hałas otoczenia znacznie spadł.

Nie ma żadnego wygłuszenia w tylnych nadkolach, te i bagażnik brzmiały jak puszki. Już nie.

Jedyny prawdziwy hałas, poza silnikiem, to teraz przednie opony, więc następnym razem zrobię kilka ulepszeń na przednich osłonach, ale teraz jestem o wiele szczęśliwszy, że nie jest daleko od bycia cicho w środku.

@Southeastern Mam już 7000 km na moim 3.3 (254 KM) dieslu i jestem na poziomie 6,6 l/km. Zastanawiam się, jak jest u Ciebie?
Nie mam jeszcze takiego przebiegu, żeby porównać, tylko około 1500, a zużycie paliwa obliczamy trochę inaczej.

Obecnie widzę około 35-38 mpg w jeździe miejskiej i 45-50 mpg na autostradzie na standardowym dieslu.

Na paliwie premium, jazda miejska jest mniej więcej taka sama, ale w trasie naprawdę wzrasta do 55-60 mpg. Widziałem stałe 64 mpg na jednej trasie przy 60-65 mph.

Mój obecny Tiguen 2.0d RLine ledwo unosi się na chmurach, więc prawdopodobnie jestem przygotowany na CX-60.
Jedyną rzeczą, która jest "zła" w CX-60, jest odbicie na długich nierównościach. Mój E300de jest również bardzo głośny, stuka i dudni na wybojach, krawężnikach i podkładach kolejowych. I mam Airmatic i pakiet akustyczny...

Jedyną rzeczą, która jest "zła" w CX-60, jest odbicie na długich nierównościach. Mój E300de jest również bardzo głośny, stuka i dudni na wybojach, krawężnikach i podkładach kolejowych. I mam Airmatic i pakiet akustyczny...
To jest sedan, prawda? Z calem lub dwoma skoku zawieszenia, jakie koła i opony są zamontowane?

Nie jestem pewien, dlaczego porównujemy to do SUV-a, z dużą ilością skoku zawieszenia, grubymi oponami itp.

Wszystko wydaje się dość głupie imo.

W porównaniu, mój poprzedni Audi S3 8V był o wiele bardziej komfortowy i cichszy niż CX60, ale ponieważ nie jest to porównywalny samochód, tak naprawdę się tym nie przejmuję.
Nigdy tak naprawdę nie ceniłem Mercedesa, wnętrza zawsze wydają się tanio wykonane, a wiele silników to straszne grzechotniki.

Właśnie zrobiłem mnóstwo wygłuszeń w moim 254 z 2,5 mm Killmat - drzwi mają 90% pokrycia, podłoga bagażnika, tylne nadkola i maska. Hałas otoczenia znacznie się zmniejszył.

W tylnych nadkolach nie ma żadnego wygłuszenia, one i bagażnik brzmiały jak puszki. Już nie.

Jedynym prawdziwym hałasem, poza silnikiem, są teraz przednie opony, więc następnym razem zrobię kilka ulepszeń na przednich osłonach, ale teraz jestem o wiele szczęśliwszy, że nie jest daleko od bycia cichym w środku.
Czy mógłbyś nam powiedzieć, gdzie dokładnie umieściłeś dodatkowe wygłuszenie? Zwłaszcza pod maską, tylnymi nadkolami i podłogą bagażnika... czy po prostu umieściłeś je wszędzie? A może bardziej strategicznie?
Co z klapą bagażnika?

To sedan, prawda? z calem lub dwoma skoku zawieszenia, jakie koła i opony są zamontowane?

Nie jestem pewien, dlaczego porównujemy to do SUV-a, z dużą ilością skoku zawieszenia, masywnymi oponami itp.

Wszystko wydaje się raczej głupie imo.

W porównaniu mój poprzedni Audi S3 8V był o wiele bardziej komfortowy i cichszy niż CX60, ale ponieważ nie jest to porównywalny samochód, więc tak naprawdę się tym nie przejmuję. Nigdy tak naprawdę nie oceniałem Mercedesa, wnętrza zawsze wydają się tanio wykonane, a wiele silników to kompletne skrzynie.
Tak, to sedan - kombi nie jest dostępne z Airmatic, co było tak naprawdę jedynym powodem, dla którego zdecydowałem się na sedana zamiast SW. "Ja" porównuję to do SUV-a, ponieważ to jedyne dwa samochody, które mam do porównania obok siebie.

Airmatic to także coś, co najwyraźniej powinno mieć mnóstwo skoku zawieszenia, a W213 E-Class ma również grube opony. 245/45 z przodu i 275/45 z tyłu, oba 18" to coś, co POWINNO zapewnić bardzo płynną jazdę. CX-60 nie ma aż tak dużego skoku zawieszenia.

Twoje porównanie S3 jest jednak niezbyt dobre, ponieważ S3 to znacznie mniejszy i lżejszy samochód - W213 E-Class jest znacznie cięższy niż CX-60 i powiedziałbym, że masy nieresorowane są podobne lub CX-60 ma ich mniej.

161 - 180 of 200 Posts