Mazda CX-70 Forum banner
141 - 160 of 414 Posts
Jakiego rodzaju pendrive'a użyliście? Próbuję zaktualizować po raz pierwszy. Próbowałem z moim pendrive'em USB A 16 GB sformatowanym do FAT32 i wyświetla się informacja, że nie znaleziono plików aktualizacji. Planuję kupić nowy dysk, więc potrzebuję opinii.

Użyłem karty SD Sandisk 32 GB z czytnikiem kart USB.
Ale musisz ją sformatować w FAT32 i musisz skopiować wszystkie pliki do głównego katalogu karty. Żaden folder nie powinien być utworzony.
Pamiętaj również, aby wyjąć kartę SD z mapami z jej gniazda.

Jakiego rodzaju dysku USB użyliście? To mój pierwszy raz, kiedy próbuję zaktualizować. Próbowałem z moim pendrivem USB A 16GB sformatowanym do FAT32 i wyświetla się informacja, że nie znaleziono plików aktualizacji. Planuję kupić nowy dysk, więc potrzebuję opinii.
Użyłem starego (USB2) 4GB SanDisk Cruzer (SDCZ36-004G), który miałem.
Każdy stary pendrive USB 2GB+ który znajdziesz w szufladach powinien wystarczyć.

P.S. I tak, najpierw wysunąłem kartę SD z mapami, jak sugerował @cxega.

Dzięki za sugestie. W końcu znalazłem winowajcę i mogę zaktualizować. Mój Windows 11 tworzył ukryty folder systemowy, którego nie mogłem usunąć. Coś o ochronie i Windows. Cóż, zdecydowałem się uruchomić moje Ubuntu, sformatowałem je do Fat32 i voila, to zadziałało.

Discussion starter · #145 ·
Dzięki za sugestie. W końcu znalazłem winowajcę i mogę zaktualizować. Mój Windows 11 tworzył ukryty folder systemowy, którego nie mogłem usunąć. Coś o ochronie i Windows. Cóż, zdecydowałem się uruchomić moje Ubuntu, sformatowałem je do Fat32 i voila, to zadziałało.
Wow, naprawdę? Pierwszy raz o tym słyszę, to problem z używaniem Maca, nie wiedziałem, że Windows to robi, ponieważ jesteś pierwszą osobą, od której o tym słyszałem, ponad 70 osób z CX-60 zaktualizowało bez problemów, mam nadzieję, że to nie jest nowe od czasu najnowszych aktualizacji zbiorczych Microsoftu dla listopada?
Jakiego typu Windows 11 używasz, Home czy Pro?
Dzięki.

Discussion starter · #146 ·
:mad:Tylko ja się wściekam, ale mówię poważnie, nienawidzę ich wszystkich, wszyscy wtrącają się w to, co robisz, Microsoft, Google, Apple, wszyscy mnie przerażają, 10 lat temu tak nie było, nie mówiąc już o 30 latach temu.
Te firmy technologiczne zatrudniają zbyt wiele dzieci, które myślą o pomysłach, aplikacjach, zmianach w systemie operacyjnym, które zawsze są gorsze.
Setki aplikacji, których ludzie nawet nie używają, z ciągłymi cotygodniowymi aktualizacjami (Google), doprowadzają mnie do szału!
Microsoft "Paint" zmienił się po 30 latach i teraz nie mogę z niego korzystać.
Aktualizacje przeglądarki Chrome czasami dwa razy w tygodniu, a następnie strona z wiadomościami o tym, co dodali, czego nie potrzebuję, to PRZEGLĄDARKA!
Czasami, gdy korzystam z przeglądarki Google Chrome, a system operacyjny MS nie lubi tego, na co patrzę, MS odcina moje przewodowe połączenie Ethernet!!, bez ostrzeżenia, po prostu rozłączone.!!
Nic dziwnego, że firmy samochodowe nie nadążają.
Koniec narzekania...:confused:

Discussion starter · #147 ·
Użyłem starego (USB2) 4GB SanDisk Cruzer (SDCZ36-004G), który miałem.
Każdy stary pendrive 2GB+ który znajdziesz w szufladach powinien wystarczyć.

P.S. I tak, najpierw wysunąłem kartę SD z mapami, jak @cxega zasugerował.
Interesujące, nie jesteś pierwszą osobą, która to mówi, z wielu, które widzę codziennie, nowsze pendrive'y USB sprawiają problemy, gdy ludzie wyciągają stare pendrive'y, działają.
Ja również używam starego Cruzer Drive, również z migającym światłem na końcu, zawsze działa. 😃

Nie jestem pewien, czy foldery systemowe są winowajcą. Używam nowego dysku USB-C Samsung 128 GB, a macOS wrzuca tam mnóstwo folderów systemowych. Żadnych problemów z aktualizacją.

Biorąc pod uwagę, że foldery systemowe są normalną rzeczą zarówno dla macOS, jak i Windows, większość nie ma problemów, nie można było usunąć folderu i działało dopiero po sformatowaniu - zastanawiam się, czy twój dysk (czy to był FAT32?) miał ustawioną flagę tylko do odczytu na dysku. Zauważyłem, że aplikacja Mazda na Macu podczas aktualizacji karty SD z mapami używa karty SD jako pamięci podręcznej dla plików tymczasowych. Prawdopodobnie urządzenie w samochodzie również to robi i jeśli napotka dysk, na którym nie może pisać, to się nie uda.

To oczywiście spekulacje, ale szczegół, który warto tu zostawić dla innych na wypadek, gdyby problemem była flaga tylko do odczytu.

Discussion starter · #151 · (Edited)
OK, chłopaki, muszę przyznać, że nie szukałem dobrze na tym forum, ale pomyślałem, że zapytam wszystkich wspaniałych właścicieli CX-60, CZY macie PROBLEMY Z DŹWIĘKIEM w systemie audio waszych samochodów?

Poniższe dotyczy CX-60 wyprodukowanych PRZED 31 lipca 2023 r.
NIE wyprodukowane PO tej dacie.

Czy doświadczasz braku dźwięku z systemu audio i/lub czy źródło dźwięku nie może być zmienione??

Jeśli tak, można to naprawić poprzez zmianę oprogramowania Remote Tuner za pomocą RĘCZNEJ aktualizacji oprogramowania zgodnie z biuletynem, jednak mam pewne problemy ze znalezieniem odpowiednich plików dla CX-90, mam je dla niektórych innych modeli, ale nie dla CX-90.
Ponadto istnieje więcej niż jeden typ dla CX-90.

Więc chłopaki, o co pytam w pierwszej kolejności, czy ktoś faktycznie ma ten dylemat??
Być może, jeśli możesz, wyślij mi wiadomość zamiast publikować w tym wątku.

Ash

Wow, naprawdę? Pierwszy raz o tym słyszę, to problem z używaniem Maca, nie wiedziałem, że Windows to robi, ponieważ jesteś pierwszą osobą, od której o tym problemie usłyszałem. Ponad 70 osób z CX-60 zaktualizowało bez problemów. Mam nadzieję, że to nic nowego od czasu najnowszych aktualizacji zbiorczych Microsoftu dla listopada?
Jakiego typu Windows 11 używasz, Home czy Pro?
Dzięki.
Mam Windows 11 Home ze wszystkimi aktualizacjami. Próbowałem tego szukać i to coś stworzonego przez Windows, gdy masz ochronę systemu. Nie widzę opcji, aby to wyłączyć dla mojego dysku. W każdym razie cieszę się, że działa na moim Ubuntu, ponieważ jestem bardziej osobą Linuxa.

:mad:Po prostu się wściekam, ale poważnie nienawidzę ich wszystkich, wszyscy wtrącają się w to, co robisz, Microsoft, Google, Apple, wszyscy mnie przerażają, tak nigdy nie było 10 lat temu, nie mówiąc już o 30 lat temu.
Te firmy technologiczne zatrudniają zbyt wiele dzieci, które myślą o pomysłach, aplikacjach, zmianach w systemie operacyjnym, które zawsze są na gorsze.
Setki aplikacji, których ludzie nawet nie używają, z ciągłymi cotygodniowymi aktualizacjami (Google), doprowadzają mnie do szału.!
Microsoft "Paint" zmienił się po 30 latach i teraz nie mogę z niego korzystać.
Aktualizacje przeglądarki Chrome czasami dwa razy w tygodniu, a następnie strona z wiadomościami o tym, co dodali, czego nie potrzebuję, to PRZEGLĄDARKA!
Czasami, gdy używam przeglądarki Google Chrome, a system operacyjny MS nie lubi tego, na co patrzę, MS odcina moje przewodowe połączenie Ethernet!!, bez ostrzeżenia, po prostu rozłączone.!!
Nic dziwnego, że firmy samochodowe nie nadążają.
Koniec narzekania...:confused:
windows to gówno,
Nie jestem pewien, czy winne są foldery systemowe. Używam nowego dysku USB-C Samsung 128 GB, a macOS wrzuca tam mnóstwo folderów systemowych. Brak problemów z aktualizacją.

Biorąc pod uwagę, że foldery systemowe są normalną rzeczą zarówno dla macOS, jak i Windows, większość nie ma problemów, nie można było usunąć folderu i działało dopiero po sformatowaniu - zastanawiam się, czy twój dysk (czy to był FAT32?) miał ustawioną flagę tylko do odczytu na dysku. Zauważyłem, że aplikacja Mazda na Macu podczas aktualizacji karty SD z mapami używa karty SD jako pamięci podręcznej dla plików tymczasowych. Prawdopodobnie jednostka w samochodzie również to robi i jeśli napotka dysk, do którego nie może pisać, to się nie uda.

To oczywiście spekulacje, ale szczegół, który warto tu zostawić dla innych na wypadek, gdyby problemem była flaga tylko do odczytu.
to był FAT32 i upewniłem się o tym. Samochód wykrył pendrive, ale podczas próby aktualizacji z USB, CMU powiedział, że nie znaleziono pliku aktualizacji. Próbowałem czytnika USB microsd i pokazał No usb drive found. Następnie sformatowałem i skopiowałem za pomocą Ubuntu i zadziałało od razu.

Wielkie dzięki @ASH8 za pomoc i pliki! Aktualizacje CMU i TCU działają u mnie idealnie.

PS. - FYI:
W moim przypadku pobrałem i skopiowałem pliki lokalnie na mojego iPada Air (2022). Następnie skopiowałem pliki lokalne bezpośrednio na włożony pendrive USB-C (FAT32, 256 GB), po jednym na aktualizację. Jak wspomniałem, u mnie zadziałało bez żadnych problemów!

Wszystkim miłego weekendu 😊

Wielkie "Dziękuję" dla ASH8 za pliki. Instalacja przebiegła sprawnie i bez problemów. Użyłem 64GB Samsung USB-C Stick z FAT32.
Pozdrawiam społeczność i wszystkich właścicieli CX60.

141 - 160 of 414 Posts