Mazda CX-70 Forum banner
81 - 100 of 414 Posts
Kilka NOWOŚCI z EU07-14016

Firma Mazda usunęła na razie informacje związane z funkcją OTA w aktualizacji EO07-14016.

W związku z tym funkcja aktualizacji OTA Mazda Connect NIE jest dostępna dla WSZYSTKICH CX-60 sprzedanych w Europie/Wielkiej Brytanii/Australii/Nowej Zelandii do czasu uzyskania dalszych informacji od firmy Mazda.
Spodziewam się, że po powrocie będzie ona dostępna w nowej aktualizacji oprogramowania układowego EU07, która zostanie najpierw zainstalowana ręcznie.

I nie mam powodów, może później.

Oto niektóre z aktualizacji lub zmian wprowadzonych w wersji 14016..

OBJAWY
Następujące zmiany zostały wprowadzone lub objawy mogą zostać rozwiązane przez najnowsze oprogramowanie (wersja.
7000C0A-EU07_14016).
(Wersja 7000C0A-EU07_14016)
• Podczas łączenia z Android Auto może być wyświetlany nieprawidłowy ekran.
• Tryb ograniczenia komunikacji jest ustawiony podczas wyświetlania przez system personalizacji kierowcy
wyniku uwierzytelniania, może być wyświetlany nieprawidłowy ekran.
• MAZDA USUNĘŁA funkcję OTA w EU-14016
Jakieś wieści na ten temat? Mój dealer Mazdy powiedział, że Mazda najwyraźniej planuje coś dużego z ogromną aktualizacją rozpoznawania mowy i różnych innych rzeczy.

Patrząc na moją kartę SD, jest też wiele nieużywanych rzeczy, zwłaszcza rzeczy związane z komunikacją Car-to-X i tak dalej.

Discussion starter · #85 ·
Australijskie samochody (ku mojemu zaskoczeniu i rozczarowaniu) wydają się być całkowicie w ciemności. Brak połączenia danych, brak aktualizacji OTA, brak aplikacji na telefon, nic. Miło byłoby pomyśleć, że przyszła aktualizacja umożliwi część brakującej technologii.
Tak, jak zawsze Australia jest ostatnia z Mazdą, ale OTA w tej chwili to ogromny ból. OTA zostało zatrzymane w UE/UK.
Jeśli chcesz ręcznie zaktualizować swój system Mazda Connect, po prostu napisz do mnie wiadomość.

Tak, jak zawsze Australia jest ostatnia z Mazdą, ale OTA w tej chwili to ogromny ból. OTA zostało zatrzymane w UE/UK.
Jeśli chcesz ręcznie zaktualizować swój Mazda Connect, po prostu napisz do mnie wiadomość.
Dzięki, mój samochód przyszedł z 14016, kiedy kupiłem go miesiąc temu. Wygląda więc na aktualny w chwili obecnej.

Po aktualizacji do 14016 zauważyłem, że nie mam już w ustawieniach pojazdu "Paddle Shift Logic". Czy ktoś jeszcze ma ten problem?
Tak...to coś, co mnie BARDZO irytuje. Samochód testowy, którym jeździłem w lutym, miał tę opcję. Mój Diesel nie. Shift Logic jest do niczego podczas jazdy z włączonym ACC i zmianą prędkości. POTRZEBUJĘ tej opcji...

Discussion starter · #90 ·
Dzięki, mój samochód miał 14016, kiedy kupiłem go miesiąc temu. Wygląda więc na aktualny.
Jeśli Twój samochód ma 14016 z fabryki, nie będziesz mógł uruchomić OTA, ponieważ Mazda zatrzymała to od tej wersji. I tak, to obecna wersja, AU dostało CX-60 dopiero 6 miesięcy po EU/UK.
Teraz dzielimy wszystko z UE, jeśli chodzi o nowe przepisy dotyczące samochodów.

Discussion starter · #91 ·
Jakieś wieści na ten temat? Mój dealer Mazdy powiedział, że Mazda najwyraźniej planuje coś dużego z ogromną aktualizacją rozpoznawania mowy i różnych innych rzeczy.

Patrząc na moją kartę SD, jest też wiele nieużywanych rzeczy, zwłaszcza rzeczy związane z komunikacją Car-to-X i tak dalej.
Przepraszam za późną odpowiedź, tak, jest i zawsze będzie o wiele więcej funkcji użytkownika i funkcji diagnostycznych, które Mazda monitoruje przez cały okres eksploatacji Twojego samochodu, zbierając i przechowując dane o samochodzie w tle, a następnie przesyłając je przez OTA do Mazda Cloud lub udostępniając dane, gdy samochód jest w serwisie u dealera.

Dane NIE mają nic wspólnego z danymi osobowymi właścicieli, a jedynie w odniesieniu do osiągów i strojenia silnika, akumulatorów, skrzyń biegów, strojenia ECU itp.

Discussion starter · #92 ·
Dzięki, mój samochód miał 14016, kiedy kupiłem go miesiąc temu. Wygląda więc na aktualny.
Żebyś wiedział, ponieważ Twój australijski CX-60 miał najnowszy 14016, który ma usunięty proces aktualizacji OTA, który Mazda zatrzymała dla wszystkich CX-60, nawet w UE/UK od 14016 włącznie.

Przepraszam za późną odpowiedź, tak, jest i zawsze będzie o wiele więcej funkcji użytkownika i funkcji diagnostycznych, które Mazda monitoruje przez cały okres eksploatacji Twojego samochodu, zbierając i przechowując dane samochodowe w tle, a następnie przesyłając je przez OTA do Mazda Cloud lub udostępniając dane, gdy samochód jest w serwisie @ Dealership.

Dane NIE mają nic wspólnego z danymi osobowymi właścicieli, a jedynie z osiągami i strojeniem silnika, akumulatorami, skrzyniami biegów, strojeniem ECU itp.
Tak, ponieważ analiza mojego stylu jazdy i wszystkich tych metadanych, które można wygenerować z tych danych, nie ma nic wspólnego z danymi osobowymi ;)
Po całym zamknięciu Homeassistant myślę, że to była pierwsza i jedyna Mazda, mimo że jestem bardzo zadowolony z samochodu.

Ostatnie zmiany w zarządzaniu nie wróżą dobrze. Wprowadzenie Amazon Alexa dla nowego MX-5 w Japonii również BARDZO potępiam jako inżynier ds. bezpieczeństwa IT. Mazda znajdowała się na szczycie większości list firm, którym naprawdę dobrze idzie z danymi identyfikowalnymi przez użytkowników (nawet jeśli dane wysyłane do Mazdy/Amazon są zanonimizowane, dane nadal mogą być przeszukiwane i modyfikowane w przypadku naruszenia), więc to również dobiegnie końca.

Komunikacja Car-to-X to nie tylko to. Vehicle-to-Infrastructure i Vehicle-to-Vehicle to coś, z czego niemieccy producenci korzystają od dłuższego czasu, co pozwala na wyświetlanie ostrzeżeń na ekranie nawigacji. Takich jak powodzie, wypadki, bardzo duże opady deszczu i tak dalej. Pojazd, którym jedziesz, również wysyła pewne dane (np. jedziesz z bardzo wysokim ustawieniem wycieraczek przez dłuższy czas i włączasz światła, zatrzymujesz się gdzieś z włączonymi światłami awaryjnymi) do innych samochodów, jednak te dane nie są zapisywane.

Bardzo niezadowolony z wyłączenia OTA - nie ma żadnej komunikacji ze strony Mazdy, co jest bardzo smutne, ponieważ było bardzo dobrze.

Żebyś wiedział, ponieważ Twój australijski CX-60 został dostarczony z najnowszym oprogramowaniem 14016, które ma usunięty proces aktualizacji OTA, który Mazda zatrzymała dla wszystkich CX-60, nawet w UE/UK od 14016 włącznie.
Czy jest jakiś powód, dla którego wyłączyli OTA? Widzę kilka raportów, w tym oficjalne oświadczenia Mazdy, że w listopadzie pojawi się duża aktualizacja oprogramowania, która zawiera kilka ważnych poprawek. Nie uwierzę jednak, dopóki się nie ukaże.

Czy jest jakiś powód, dla którego wyłączyli OTA? Widzę kilka raportów, w tym oficjalne oświadczenia Mazdy, że w listopadzie pojawi się duża aktualizacja oprogramowania, która zawiera kilka poważnych poprawek. Nie uwierzę, dopóki się nie pojawi.
To dość powszechne w IT, że duże aktualizacje/uaktualnienia wersji nie są możliwe do wykonania przez użytkownika końcowego. Możliwe, że "duża aktualizacja oprogramowania", której wszyscy oczekujemy, wymaga również aktualizacji oprogramowania układowego, które są wykonywane tylko przez serwisy Mazdy. Jeśli dobrze czytam między wierszami z niektórych interakcji, które miałem z Mazdą, bardziej prawdopodobne jest, że uaktualnienie/aktualizacja będzie gotowa pod koniec Q1/24. Moim przypuszczeniem, z tego wszystkiego, jest to, że dlatego wyłączyli OTA, ponieważ w obecnej gałęzi oprogramowania nie będzie już żadnych aktualizacji.

Jest to dość powszechne w IT, że duże aktualizacje/uaktualnienia wersji nie są możliwe do wykonania przez użytkownika końcowego. Możliwe jest, że "duża aktualizacja oprogramowania", której wszyscy oczekujemy, wymaga również aktualizacji oprogramowania sprzętowego, które są wykonywane tylko przez serwisy Mazdy. Jeśli dobrze czytam między wierszami z niektórych interakcji, jakie miałem z Mazdą, bardziej prawdopodobne jest, że uaktualnienie/aktualizacja będzie gotowa pod koniec Q1/24. Moim przypuszczeniem, z tego wszystkiego, jest to, że dlatego wyłączyli OTA, ponieważ w obecnej gałęzi oprogramowania nie będzie już żadnych aktualizacji.
Zgadza się, nie sądzę, żeby to miało przyjść jako OTA. Ale nie chcę, żeby Mazda znowu wypuściła pół-przetestowaną aktualizację do klientów, podczas gdy mamy już wiele innych problemów.

Zgadza się, nie sądzę, żeby to przyszło jako OTA. Ale nie chcę, żeby Mazda znowu wypuściła pół-przetestowaną aktualizację dla klientów, podczas gdy mamy już wiele innych problemów.
Nie powinno im to przeszkadzać, skoro wypuścili na rynek pół-przetestowany samochód ☹

Discussion starter · #99 ·
7000C04-EU07-14018 AKTUALIZACJA OPROGRAMOWANIA dla MAZDA CX-60 jest JUŻ dostępna (dziękuję Panu Birdie).

TAK, możesz pobrać ze starego linku, jeśli chcesz lub MUSISZ wysłać do mnie wiadomość tutaj na forum, aby uzyskać link do pobrania.
LINKI do pobrania NIE MOGĄ być publicznie wyświetlane na tym forum.

Zmiany..od 14016 do 14018

• Podczas korzystania z nawigacji na drogach płatnych mogą występować częste komunikaty "Droga płatna przed nami" o słabej jakości prowadzenia głosowego.

• Podczas korzystania z rozpoznawania głosu do wyszukiwania adresów w systemie nawigacji, może wyszukiwać adresy z Niemiec zamiast lokalizacji krajowej.

• Podczas korzystania z nawigacji na autostradzie numer trasy może być wymawiany w języku innym niż ustawiony.

• Jeśli w nawigacji ustawionych jest wiele celów, całkowita odległość może nie być wyświetlana.

• Prowadzenie głosowe dla nawigacji w języku fińskim i niemieckim jest niedojrzałe.

• Jednostki prędkości w systemie rozpoznawania znaków drogowych (TSR) mogą być wyświetlane nieprawidłowo.

• Podczas korzystania z nawigacji ograniczenia prędkości mogą być wyświetlane nieprawidłowo.

• Podczas uruchamiania nawigacji może upłynąć trochę czasu, zanim rozpocznie się prowadzenie głosowe.

• Podczas wyszukiwania nawigacji w wynikach wyszukiwania może pojawić się puste miejsce.

• Po edycji listy odtwarzania audio USB odtwarzanie listy odtwarzania może nie zostać wznowione.

• DTC U3000:47 może nie zostać wyczyszczony, chyba że IG-OFF/ON.

• Zmodyfikowano następujące objawy dotyczące systemu personalizacji kierowcy.

• Ręczne przełączanie na zarejestrowanych kierowców może nie być wykonywane tuż po uruchomieniu silnika.

• Wynik uwierzytelniania może nie być wyświetlany.

• Ekran ostrzeżeń dotyczących operacji, który jest wyświetlany tuż po IG-ON, może być wyświetlany przez około 30 sekund.

• Inspekcja systemu i-ACTIVSENSE może być wyświetlana niepotrzebnie.

• Może nie być możliwe połączenie z iPhonem.

• Ikona CarPlay może nie być wyświetlana.

• Nazwa urządzenia smartfona może nie być wyświetlana w opcji "Ustaw kolejność połączenia telefonu".

• Obsługa Mazda Connect może być niedostępna.

• Tuż po uruchomieniu silnika obraz z kamery i inne źródła obrazu mogą się nakładać.

• Ekran Mazda Connect może nie być wyświetlany podczas łączenia z CarPlay.

• Mazda Connect może się zawiesić.

• Podczas zmiany ustawień pozycji odsłuchu pozycje znaczników wyboru, które nie są obsługiwane, mogą się zmienić.

7000C04-EU07-14018 AKTUALIZACJA OPROGRAMOWANIA dla MAZDA CX-60 jest JUŻ dostępna (dziękuję Panu Birdie).

TAK, możesz pobrać ze starego linku, jeśli chcesz lub MUSISZ wysłać do mnie wiadomość tutaj na forum, aby uzyskać link do pobrania.
LINKI do pobrania NIE MOGĄ być publicznie wyświetlane na tym forum.

Zmiany..od 14016 do 14018

• Podczas korzystania z nawigacji na drogach płatnych mogą występować częste komunikaty "Droga płatna przed nami" o słabej jakości wskazówek głosowych.
  • Podczas korzystania z rozpoznawania głosu w celu wyszukiwania adresów w systemie nawigacji, może wyszukiwać adresy z Niemcami zamiast lokalizacji krajowej.
  • Podczas korzystania z nawigacji na autostradzie numer trasy może być wymawiany w języku innym niż ustawiony.
  • Gdy w nawigacji ustawionych jest wiele celów, całkowita odległość może nie być wyświetlana.
  • Wskazówki głosowe dla nawigacji w języku fińskim i niemieckim są niedojrzałe.
  • Jednostki prędkości w systemie rozpoznawania znaków drogowych (TSR) mogą być wyświetlane nieprawidłowo.
  • Podczas korzystania z nawigacji ograniczenia prędkości mogą być wyświetlane nieprawidłowo.
  • Podczas uruchamiania nawigacji może upłynąć trochę czasu, zanim wskazówki nawigacyjne zaczną mówić.
  • Podczas wyszukiwania nawigacji w wynikach wyszukiwania może pojawić się puste miejsce.
  • Po edycji listy odtwarzania audio USB odtwarzanie listy odtwarzania może nie zostać wznowione.
  • DTC U3000:47 może nie zostać wyczyszczony, chyba że IG-OFF/ON.
  • Zmodyfikowano następujące objawy dotyczące systemu personalizacji kierowcy.

• Ręczne przełączanie na zarejestrowanych kierowców może nie być wykonywane zaraz po uruchomieniu silnika.
  • Wynik uwierzytelniania może nie być wyświetlany.

• Ekran ostrzeżeń dla operacji, który jest wyświetlany zaraz po IG-ON, może być wyświetlany przez około 30 sekund.
  • Inspekcja systemu i-ACTIVSENSE może być wyświetlana niepotrzebnie.
  • Możliwe, że nie będzie można połączyć się z iPhonem.
  • Ikona CarPlay może nie być wyświetlana.
  • Nazwa urządzenia smartfona może nie być wyświetlana w "Ustaw kolejność połączenia telefonu".
  • Obsługa Mazda Connect może być niedostępna.
  • Zaraz po uruchomieniu silnika obraz z kamery i inne źródła obrazu mogą się nakładać.
  • Ekran Mazda Connect może nie być wyświetlany podczas łączenia z CarPlay.
  • Mazda Connect może się zawiesić.
  • Podczas zmiany ustawień pozycji odsłuchu pozycje znaczników wyboru, które nie są obsługiwane, mogą się zmienić.
Dzięki. Czy będzie aktualizacja OTA dla tego, jak wspomniałeś wcześniej, że Mazda usunęła OTA?

81 - 100 of 414 Posts