Mazda CX-70 Forum banner
41 - 60 of 108 Posts
Cześć wszystkim, czy ktoś jeszcze doświadczył ostrzeżenia o awarii systemu hybrydowego, sporadycznego braku mocy? Mam zaplanowaną długą podróż w przyszłym tygodniu i żadnej nadziei na dostanie się do dealera w najbliższym czasie, a także mam poniższe problemy, o których widziałem raporty. Radio nie włącza się od razu. Stukanie / skrzypienie z przodu. Kołysząca się jazda. Wibrujący tylny pas bezpieczeństwa. Cx60 homura - 7 tygodni i 5514 mil
Właśnie mi się to przydarzyło podczas jazdy we Francji.... dotarłem do serwisu i zaparkowałem. Samochód jest teraz zablokowany w pozycji Park - ekipa ratownicza miała straszny problem z załadowaniem go na lawetę. "Awaria systemu hybrydowego" i "Wykryto wyciek elektryczny". Słowo ostrzeżenia..... Mazda poinformowała mnie właśnie, że sprowadzenie pojazdu może potrwać miesiąc.......

Witajcie,

czy ktoś jeszcze doświadczył ostrzeżenia o awarii systemu hybrydowego, przerywanego braku mocy? Mam zaplanowaną długą podróż w przyszłym tygodniu i żadnej nadziei na dostanie się do dealera w najbliższym czasie

mam również poniższe problemy, o których słyszałem.

Radio nie włącza się od razu
Stukanie / skrzypienie z przodu
Kołysząca jazda
Wibrujący tylny pas bezpieczeństwa

Cx60 homura - 7 tygodni i 5514 mil
Pokazuje tylko, jaki powinien być dobry dealer,
To żart, żeby spróbować zbyć tę rodzinę! Obsługa klienta jest szokująca, wyjaśniłem, że noszę narzędzia itp. do pracy, obejmuję całą Wielką Brytanię i mam 6,5 stopy wzrostu, a odpowiedź brzmiała zasadniczo "trudno, utrzymaliśmy cię w ruchu"

Mam nadzieję, że wkrótce się rozwiąże
Właśnie przydarzyło mi się to na A85 we Francji - Wykryto awarię hybrydy i wyciek elektryczny hybrydy.....Pojechałem do serwisu, wyłączyłem, ale teraz samochód utknął na Parku. Ostrzeżenie.....Zostałem poinformowany przez Mazda Recovery, że naprawa i repatriacja samochodu może potrwać do miesiąca...

Image

I zniknęło...

To już drugi raz, kiedy się to wydarzyło. Pierwszy raz było to, gdy samochód miał mniej niż miesiąc i < 2000 km. Pompa chłodzenia układu hybrydowego została wymieniona.
Teraz ma nieco mniej niż 5 miesięcy i ~8000 km. Zdarzyło się w trybie EV, 100 m od domu.

View attachment 675

I zniknęło...

To już drugi raz, kiedy się to zdarzyło. Pierwszy raz było to, gdy samochód miał mniej niż miesiąc i < 2000 km. Pompa chłodzenia układu hybrydowego została wymieniona.
Teraz ma nieco mniej niż 5 miesięcy i ~8000 km. Zdarzyło się w trybie EV, 100 m od domu.
Zamierzasz się teraz pozbyć samochodu czy wytrwasz?

Aktualizacja:
Zadzwoniłem do mojego dealera wczoraj rano o 8:10. Laweta była u mnie w domu o 8:40. Pojechałem z nimi i byłem u dealera o 9:10. Zaoferowano mi kawę i podpisałem papiery na samochód zastępczy MX-30 Electric. W międzyczasie główny mechanik przeprowadził diagnostykę i mam drugą uszkodzoną pompę chłodzenia układu hybrydowego. Pompa jest w drodze i powinna być dzisiaj, więc jeśli wszystko pójdzie dobrze, będę miał samochód jutro. Dostałem również wiadomość od regionalnego dyrektora generalnego Mazdy, że monitorują moją sprawę.
Zatem fakt, że oba razy zdarzyło się to < 1 km od mojego domu, bez żony i dzieci w samochodzie oraz naprawdę wspaniała reakcja mojego dealera i regionalnej Mazdy sprawia, że nie zamierzam w pełni @Southeastern na nich. Jeszcze nie. Czy jestem szczęśliwy? Nie.
Teraz część techniczna. Zabicie dwóch pomp w 5 miesięcy i poniżej 8 tys. km pozostawia tylko dwa scenariusze. Oryginalna i pierwsza pompa zamienna miały jakąś wadę konstrukcyjną. Nie wiem, czy nowa ma ten sam numer części/rewizję. Po drugie, coś innego zabija te pompy. Pytałem tutaj i u dealera o temperaturę pracy układu hybrydowego, która w moim przypadku wynosi od 70 do 80% na tym wskaźniku (jeśli liczymy niebieską część jako 10%, cztery większe części jako 4x20% i ostatnią czerwoną jako 10%). Ludzie tutaj i goście u dealera powiedzieli mi, że również mają te wartości. Chciałbym wiedzieć, jak to się przekłada na rzeczywiste °C.
Zaktualizuję później.

Aktualizacja:
Zadzwoniłem do mojego dealera wczoraj rano o 8:10. Laweta była pod moim domem o 8:40. Pojechałem z nimi i dotarłem do dealera o 9:10. Zaoferowano mi kawę i podpisałem papiery na samochód zastępczy MX-30 Electric. W międzyczasie główny mechanik wykonał diagnostykę i mam drugą martwą pompę chłodzenia układu hybrydowego. Pompa jest w drodze i powinna być dzisiaj, więc jeśli wszystko pójdzie dobrze, będę miał samochód jutro. Otrzymałem również wiadomość od regionalnego dyrektora generalnego Mazdy z informacją, że monitorują moją sprawę.
Zatem fakt, że za każdym razem zdarzyło się to < 1 km od mojego domu, bez mojej żony i dzieci w samochodzie oraz naprawdę doskonała reakcja mojego dealera i regionalnej Mazdy sprawia, że nie zamierzam w pełni @Southeastern na nich. Jeszcze nie. Czy jestem szczęśliwy? Nie.
Teraz część techniczna. Zabicie dwóch pomp w 5 miesięcy i poniżej 8 tys. km pozostawia tylko dwa scenariusze. Oryginalna i pierwsza pompa zastępcza miały jakąś wadę konstrukcyjną. Nie wiem, czy nowa ma ten sam numer części/rewizję. Po drugie, coś innego zabija te pompy. Pytałem tutaj i u dealera o temperaturę pracy układu hybrydowego, która w moim przypadku wynosi od 70 do 80% na tym wskaźniku (jeśli liczymy niebieską część jako 10%, cztery większe części jako 4x20% i ostatnią czerwoną jako 10%). Ludzie tutaj i goście u dealera powiedzieli mi, że również mają takie wartości. Chciałbym wiedzieć, jak to się przekłada na rzeczywiste °C.
Zaktualizuję więcej później.
Nie mam pojęcia ile stopni, ale nigdy nie jest poniżej 3/4 gorąca na akumulatorze, a 1/2 na silniku benzynowym, jeśli się włączy. Mam 15 000 km, 10 miesięcy i jak dotąd nic się nie zepsuło, jestem dość pewien, że jest kilka wadliwych pomp, które powodują problemy. Mam nadzieję, że tym razem rozwiążą to na dobre.

Nie mam pojęcia ile stopni, ale nigdy nie jest poniżej 3/4 gorąca na akumulatorze, podczas gdy silnik benzynowy ma 1/2, jeśli się włączy. Mam 15 000 km, 10 miesięcy i jak dotąd nic się nie zepsuło, jestem dość pewien, że jest kilka wadliwych pomp, które powodują problemy. Mam nadzieję, że tym razem rozwiążą to na dobre.
Mój dealer wymienił tę pompę w wielu modelach PHEV z 2022 roku, które sprzedał. Byłem drugim z uszkodzoną pompą, kiedy zepsuła się 4 miesiące temu. Pierwszy z drugą awarią. Samochód wyprodukowano w 12/2022

Cześć @Neven, tylko żeby cię poinformować, że nie jesteś jedynym w Zagrzebiu z 2 razy zepsutą pompą. Przytrafiło mi się to dziś rano, kiedy moje 2-letnie dziecko było ze mną w samochodzie. Na szczęście jechaliśmy wolno i mogłem zjechać na pobocze. Czekam tylko na Mazda Mobile Warranty, aby zorganizować lawetę, która zabierze go i zawiezie do dealera (Arbanas). Powiedzieli mi, że dostanie samochodu zastępczego nie jest możliwe, ponieważ jestem mniej niż 50 km od domu :( Więc teraz muszę zapłacić również za wynajem, ponieważ nic nie mogę zrobić bez samochodu (wozić dzieci do szkoły / przedszkola). Dużo jak na słynne "bezpieczeństwo i niezawodność" Mazdy....
Samochód ma dopiero 5000 km, pierwszy raz zdarzyło się to przy 2000 km.
Byłem szczęśliwy zamawiając CX-60, ale teraz wiem lepiej -> nie brać samochodu z zupełnie nową technologią/silnikiem, który jest nietestowany, a co gorsza, mechanicy Mazdy nie znają ich wystarczająco dobrze, aby naprawić, gdy coś jest nie tak.

Historia bycia mniej niż 50 km odległości jest nieważna. Nie powinieneś iść do domu pieszo. Wygląda to na brak empatii ze strony dealera. Dają ci samochód zastępczy nawet na wymianę oleju i nie pytają, gdzie mieszkasz. Słyszałem wiele razy o awarii pompy, chociaż tego nie doświadczyłem, ale oprócz tego, że nie oferują samochodu zastępczego, jest to niedopuszczalne.

Cześć @Neven, tylko żeby cię poinformować, że nie jesteś jedynym w Zagrzebiu z 2 razy zepsutą pompą. Przytrafiło mi się to dziś rano, kiedy moje 2-letnie dziecko było ze mną w samochodzie. Na szczęście jechaliśmy wolno i mogłem zjechać na pobocze. Czekam tylko na Mazda Mobile Warranty, aby zorganizować lawetę, która zabierze go i zawiezie do dealera (Arbanas). Powiedzieli mi, że otrzymanie samochodu zastępczego nie jest możliwe, ponieważ jestem mniej niż 50 km od domu :( Więc teraz muszę zapłacić również za wynajem, ponieważ nic nie mogę zrobić bez samochodu (wozić dzieci do szkoły / przedszkola). Tyle jeśli chodzi o słynne "bezpieczeństwo i niezawodność" Mazdy....
Samochód ma dopiero 5000 km, pierwszy raz zdarzyło się to przy 2000 km.
Byłem szczęśliwy zamawiając CX-60, ale teraz wiem lepiej -> nie brać samochodu z zupełnie nową technologią/silnikiem, który jest nietestowany, a co gorsza, mechanicy Mazdy nie znają ich wystarczająco dobrze, aby naprawić, gdy coś jest nie tak.
Cholera.
Mój padł oba razy w ciągu minuty od uruchomienia samochodu, mniej niż 1 km od domu, więc zgaduję, że zawodzi i daje błąd, gdy próbuje uruchomić się po raz pierwszy po uruchomieniu samochodu. Czy to samo przydarzyło się tobie?

Historia bycia mniej niż 50 km odległości nie jest ważna. Nie powinieneś iść do domu pieszo. Wygląda to na brak empatii ze strony dealera. Dają Ci samochód zastępczy nawet na wymianę oleju i nie pytają, gdzie mieszkasz. Słyszałem wiele razy o awarii pompy, chociaż tego nie doświadczyłem, ale oprócz tego, że nie oferują samochodu zastępczego, jest to niedopuszczalne.
Przejrzałem właśnie broszurę Mazda assist. Nie ma nic o samochodzie zastępczym podczas napraw. Zapewnią Ci taksówkę, autobus, pociąg, bilet lotniczy lub samochód zastępczy, jeśli jesteś ponad 50 km od domu. Samochód zastępczy jest uprzejmością dealera.

e poniżej minuty od uruchomienia samochodu, mniej niż 1 km od domu, więc zgaduję, że zawodzi i daje błąd, gdy próbuje uruchomić się po raz pierwszy po uruchomieniu samochodu. Czy to samo przydarzyło się również Tobie?
Tak, około 1-2 km od domu... Ta sama sytuacja. Ponieważ mam leasing, myślę o zwrocie samochodu. Opłata za zwrot samochodu przed końcem umowy jest bardzo mała, wyniosłaby około 1500 €, co nie może się równać z bezpieczeństwem i niezawodnością, jakiej należy oczekiwać od samochodu za ponad 70 000 €.

Przejrzałem właśnie broszurę Mazda assist. Nie ma nic o samochodzie zastępczym podczas napraw. Zapewnią Ci taksówkę, autobus, pociąg, bilet lotniczy lub samochód zastępczy, jeśli jesteś ponad 50 km od domu. Samochód zastępczy jest uprzejmością dealera.
Jest to napisane tutaj: Mazda Europe Service | Mazda Hrvatska (przewiń w dół, punkt 2)

Wtedy mój dealer był bardzo miły, zapewniając mi wynajęty samochód na czas (2 dni), kiedy potrzebowali samochodu do serwisu 15 000 km, aktualizacji oprogramowania, amortyzatorów i instalacji izolacji akustycznej w drzwiach.
Nie tylko Twój :).
Przez cały czas, w ciągu ostatnich 10 lat, kiedy posiadałem jakiegokolwiek Mazdę, zawsze otrzymywałem samochód zastępczy podczas wszelkiego rodzaju serwisu, naprawy lub konserwacji, o ile był on również serwisowany corocznie zgodnie z planem.
Myślę więc, że zależy to od centrali Mazdy w Twoim kraju, lub innymi słowy, u kogo Cię ubezpieczyli ;).
Tutaj, w Szwecji, mamy 10-letnią gwarancję na Mazdę od 2012 roku...

Uważam, że ten TSB jest właśnie wydany dla tego problemu..

(2) Usterka systemu hybrydowego TSB | Mazda CX-70 Forum (cx70forum.com)
Dzięki @ASH8!
Zadzwonię do dealera i poinformuję go o tym, ponieważ mój samochód jest teraz na miejscu i próbują rozwiązać ten problem.
W końcu dobre wieści, miejmy nadzieję, że to oznacza, że ten problem już się nie pojawi.

Czy to oznacza, że pompa chłodzenia hybrydowego nie musi być wymieniana, czy też oznacza to, że stara jest uszkodzona z powodu tego problemu z oprogramowaniem i nadal trzeba zainstalować nową?

Dzięki @ASH8!
(...)
Czy to oznacza, że pompa chłodzenia hybrydowego nie musi być wymieniana, czy też oznacza to, że stara jest uszkodzona z powodu tego problemu z oprogramowaniem i nowa nadal musi być zainstalowana?
Z tego, co czytam, wszystko, co było zepsute, nadal wymaga naprawy lub wymiany.
Ten konkretny TSB nie dotyczy żadnego z powyższych.

Zasadniczo mówi, że „pacjent nie powinien być poddany eutanazji, ale tylko znieczulony” ;).
Moim zdaniem prawidłowa procedura przełączania awaryjnego w tym przypadku (awaria sprężarki/pompy chłodzenia akumulatora) polegałaby na przełączeniu na ICE i wykorzystaniu tylko głównego akumulatora w takim zakresie, w jakim pasywne chłodzenie uzna się za wystarczające.

Tak, niedobrze, wymienili pompę i sprężarkę bez rezultatu, przynajmniej mój nowy jak dotąd jest w porządku! Mam nadzieję, że będziemy mogli cieszyć się naszymi samochodami bez dalszych problemów
Miałem dokładnie ten sam problem 2 tygodnie temu. Dealer powiedział mi, że uważa, że samochód nie był gotowy do sprzedaży, potrzebne były jeszcze jakieś testy, ale wowww, co za samochód kupiłeś, człowieku... Homura 60K i teraz jeżdżę Fordem Puma, ponieważ serwis samochodowy nie ma pojęcia, co się dzieje

41 - 60 of 108 Posts