Mazda CX-70 Forum banner

Ostrzeżenie: Nadmierna temperatura silnika. Moc silnika tymczasowo ograniczona.

1 reading
6.2K views 26 replies 11 participants last post by  Ardnamurchan  
#1 ·
Cześć wszystkim,

Jechałem moim CX-60 3.3l Diesel, kiedy otrzymałem to ostrzeżenie, jak pokazano poniżej:

Nadmierna temperatura silnika Ograniczenie mocy silnika tymczasowo.

Sekwencja zdarzeń była następująca:
  • Jechałem ponad 2 godziny i wszystko było w porządku.
  • Zatrzymałem się na przerwę w toalecie, a następnie, gdy kontynuowałem podróż, w ciągu może 5 minut otrzymałem powyższy błąd.
  • Zwolniłem i zniknął, gdy samochód wydawał się chłodzić, a następnie wrócił, gdy przyspieszyłem pod górę.
Wskaźnik płynu chłodzącego reagował bardzo szybko, jakbym zmniejszył prędkość, wtedy temperatura spadała, a kiedy naciskałem na samochód, rosła dość szybko. Klimatyzacja włączona, a następnie wyłączona nie zrobiła żadnej różnicy.
Następnie otrzymałem dodatkowe ostrzeżenie, które mówiło coś w stylu wysokiej temperatury płynu chłodzącego, więc zatrzymałem samochód i go wyłączyłem.
Włączyłem samochód i nadal pokazywał, że jest gorący. Wentylator chłodnicy działał i widziałem, jak temperatura spadała dość szybko na biegu jałowym.
Wróciłem do samochodu i samochód jechał idealnie przez kolejne 250 km - żadnych problemów.
Próbowałem naciskać na samochód i agresywnie przyspieszać pod górę itp. - samochód był idealny, wskaźnik płynu chłodzącego nawet nie drgnął.

Nie jestem w 100% pewien, ale wydawało się, że obroty były wyższe niż powinny być, gdy się przegrzewał. Pomyślałem, że może uderzyłem w klapę zmiany biegów i ustawiłem ją ręcznie, ale była w D.
Samochód ma 3 miesiące - mniej niż 5000 km.
Nic nie holowałem.
Temperatura zewnętrzna wynosiła 23 stopnie C.

Jeśli masz jakieś pomysły
Image

?
Czy to może być cykl filtra cząstek stałych (DPF)? Ale nigdy nie pomyślałem, że to może wywołać ostrzeżenie...
Z poważaniem
Philip

#7 ·
Tak, problem z chłodzeniem, który powoduje przegrzanie. Jest wiele przypadków w grupach na Facebooku. Większość przypadków zakończyła się nowym silnikiem. Czy sprawdziłeś poziom płynu chłodzącego?
Och, dzięki za wyjaśnienie. Płyn chłodzący jest pełny. Czy wiesz, co powoduje ten problem w układzie chłodzenia? Wymiana silnika wydaje się być wadą konstrukcyjną i wymaga nowego projektu chłodzenia.

#8 ·
Miałem podobny problem - jechałem dość szybko przez 40 minut autostradą i to po tym, jak zjechałem zjazdem i zmniejszyłem prędkość, gdy wzrosła temperatura silnika. Część płynu chłodzącego została wyrzucona przez korek zbiornika płynu chłodzącego.
Silnik musiał zostać wymieniony w ramach gwarancji.
Nigdy nie zrozumiałem, co się właściwie stało, ale dla mnie wygląda to na uszkodzoną uszczelkę głowicy silnika.
Wymiana zajęła około miesiąca i w tym okresie otrzymałem CX-5 jako samochód zastępczy.
Prosimy o informowanie nas na bieżąco o tym, jak rozwija się problem w Twoim przypadku.

#9 ·
Cześć, miałem dokładnie to samo z moim dieslem cx-60 3500 km z 2024 roku kilka dni temu. Samochód został odholowany do dealera i powiedzieli, że diagnostyka wykazała, że te klapy się nie otworzyły i istniała możliwość przegrzania silnika. Nic nie naprawili ani nie wymienili i powiedzieli mi, że jeśli to się powtórzy, mam zadzwonić do Mazda Europe, a oni ponownie odholują samochód. Płyn chłodniczy przelewał się, a zbiornik płynu chłodniczego był całkowicie pełny przez te dwie godziny, kiedy czekałem na lawetę i poziom płynu chłodniczego nie opadł. Pytanie - jak udało Ci się nakłonić dealera do wymiany silnika? Wygląda na to, że dealer Mazdy w Estonii nie ma pojęcia o tym problemie i pozwala mi odjechać, mając nadzieję, że ten problem się nie powtórzy.

#13 ·
Ciekawy wątek.

Nasz CX-60 właśnie przeszedł przegląd i był około 1,25 godziny w 3,5-godzinnej podróży, kiedy pojawił się komunikat ostrzegawczy o płynie chłodniczym. Zjechałem na stację obsługi przy autostradzie i otworzyłem maskę. Zbiornik płynu chłodniczego przepełniony i płyn chłodniczy kapał z maski.

Podjęto decyzję o rezygnacji z podróży i próbie dotarcia do domu. Na początku wszystko wydawało się w porządku, ale po około 15 minutach ten sam problem. Ogrzewanie również przestało działać. Wskaźnik płynu chłodniczego w górę i w dół jak jojo. Powyżej 80 km/h lub pod górę temperatura rosła alarmująco. Zmniejszenie prędkości i wracała do normalnego zakresu.

Myślałem, że płyn chłodniczy mógł zostać spuszczony podczas serwisu i powietrze dostało się do układu. Dealer zaprzecza.

Zlecę Mazdzie sprawdzenie samochodu w poniedziałek, ale jeśli to nie powietrze w układzie, wygląda to na uszkodzoną uszczelkę pod głowicą. Silnik przejechał około 40 000 km.

Niezbyt dobrze!?

#17 ·
Cześć. Mój CX-60 został po raz drugi odholowany do dealera. Po tygodniu powiedzieli, że zrobili test CO2 płynu chłodniczego i był pozytywny. Wczoraj powiedzieli, że gdzieś w Europie jest nowy silnik i że dotarcie go tutaj, do Estonii, zajmie dwa tygodnie, a następnie co najmniej dwa do trzech tygodni jego wymiana. Dali mi PHEV cx-60 na ten okres, chociaż powiedzieli, że wcale nie muszą dawać mi samochodu zastępczego.

#18 ·
Najwyraźniej problem z przegrzewaniem się samochodu jest wczesnym wskaźnikiem uszkodzenia uszczelki głowicy. Zostanie to naprawione w ramach gwarancji, ale części nie są dostępne. Są w zamówieniu oczekującym -- chociaż w przypadku większości elementów wydaje się to być koniec przyszłego tygodnia. Jednak śruby głowicy cylindrów, 7 kwietnia.

Żadnego samochodu dla mnie na jakiś czas.

Cóż, dopóki nie poproszę dealera o tymczasowy zamiennik.

TBH, po prostu szczęśliwy, że problem jest uznawany i naprawiany.

#22 ·
Cześć, jeżdżę Mazdą 3.3L diesel, model 2023, obecnie mam 17 000 km. Właśnie przeczytałem wszystkie posty. Dwa razy, jak większość, miałem ten sam problem z przegrzewaniem się przy wyższych prędkościach i pod górę. Przy pierwszej okazji wymienili intercooler, ale problem nie został rozwiązany. Po trzech tygodniach, podczas pierwszej podróży poza miasto, ponownie się przegrzał, płyn chłodniczy przepełnił się i wyciekał ze zbiornika. Obecnie czekam na ostateczny wynik od autoryzowanego warsztatu Mazdy. Czy wiesz, czy są zobowiązani zapewnić nam pojazd zastępczy podczas trwania naprawy?

#23 · (Edited)
Witajcie wszyscy,

Jechałem moim CX-60 3.3l Diesel, kiedy otrzymałem to ostrzeżenie, jak pokazano poniżej:

Nadmierna temperatura silnika. Moc silnika tymczasowo ograniczona.

Sekwencja zdarzeń była następująca:

• Jechałem ponad 2 godziny i wszystko było w porządku.

• Zatrzymałem się na przerwę w toalecie, a następnie, gdy kontynuowałem podróż, w ciągu może 5 minut otrzymałem powyższy błąd.

• Zwolniłem i zniknął, gdy samochód wydawał się chłodzić, a potem wrócił, gdy przyspieszyłem pod górę.
Wskaźnik płynu chłodzącego reagował bardzo szybko, jakbym zmniejszył prędkość, wtedy temperatura spadała, a kiedy obciążałem samochód, rosła dość szybko. Klimatyzacja włączona, a następnie wyłączona nie robiła żadnej różnicy.
Następnie otrzymałem dodatkowe ostrzeżenie, które mówiło coś w stylu wysokiej temperatury płynu chłodzącego, więc zatrzymałem samochód i go wyłączyłem.
Włączyłem samochód i nadal pokazywał, że jest gorący. Wentylator chłodnicy działał i widziałem, jak temperatura spadała dość szybko na biegu jałowym.
Wsiadłem z powrotem do samochodu i samochód jechał idealnie przez kolejne 250 km - żadnych problemów.
Próbowałem obciążać samochód i agresywnie przyspieszać pod górę itp. - samochód był idealny, wskaźnik płynu chłodzącego nawet nie drgnął.

Nie jestem w 100% pewien, ale wydawało się, że obroty były wyższe niż powinny być, gdy się przegrzewał. Pomyślałem, że może dotknąłem klapki zmiany biegów i włączyłem tryb manualny, ale był w D.
Samochód ma 3 miesiące - mniej niż 5000 km.
Nic nie holowałem.
Temperatura zewnętrzna wynosiła 23 stopnie Celsjusza.

Jeśli masz jakieś pomysły View attachment 1603
?
Czy to może być cykl filtra cząstek stałych (DPF)? Ale nigdy nie pomyślałem, że to może wywołać ostrzeżenie...
Z poważaniem
Philip
3,3 diesel 254 KM Silnik KO
30 000 km 😢

Attachments

#24 ·
Znalazłem to forum, próbując zrozumieć problem "przegrzewania się" mojego CX-60 Diesel 3.3. Zdarzyło się to już około 5-6 razy: "Nadmierna temperatura silnika. Moc silnika tymczasowo ograniczona". Za pierwszym razem, gdy to się stało, podniosłem maskę i trochę płynu chłodzącego zostało wyrzucone z korka zbiornika wyrównawczego. Ale nie mogłem wymyślić, dlaczego nagle się przegrzał, dwie godziny po podróży. Jechałem normalnie, tak jak przez poprzednie 29 000 mil. I nie powtórzyło się to przez kilka tygodni. Potem stało się to ponownie, podczas podjeżdżania dość długiego wzgórza w pobliżu domu po godzinnej podróży. Ponownie, temperatura wróciła do normy po około 5 minutach przy wyłączonym silniku. Następnie powtórzyło się to z tym samym wzorcem: po co najmniej godzinie jazdy, zwykle na lekkim podjeździe. Dotarłem do naszego najbliższego dealera Mazdy (prawie cztery godziny drogi) z tylko jednym przegrzaniem, a potem, dopóki pilnowałem wskaźnika temperatury i utrzymywałem prędkość około 60-70 mil na godzinę, mogłem jechać dalej bez problemów. Po przeczytaniu o problemach z uszczelką głowicy obserwowałem biały dym: nic. Sprawdziłem bagnet oleju, brak białego osadu, sprawdziłem poziom płynu chłodzącego, po ostygnięciu, rano i wieczorem, brak ubytku. Jednak dealer Mazdy wykonał test "sniffer" i wydaje się być zdania, że problemem jest uszczelka głowicy. Co więcej, jego postawa sugeruje, że może to nie być objęte gwarancją i może nawet nie obejmować samochodu zastępczego, jeśli zabiorą go do naprawy. Podobno mam nadal jeździć tak, jak jeździłem, i czekać na decyzję Mazdy, czy naprawić, czy wymienić w ramach gwarancji, czy obciążyć mnie kosztami naprawy i samochodu zastępczego/wynajętego. Szczerze mówiąc, po posiadaniu 5 bezawaryjnych Hond wcześniej, jestem raczej wstrząśnięty, że producent pojazdu premium powinien sprawić, że poczuję coś innego niż pełną satysfakcję. To, że kupiłem samochód, który był mniej niż w 100% niezawodny, jest w moim mniemaniu wystarczająco złe.

#26 ·
Nie jestem przekonany, że uszczelka głowicy powoduje wysoką temperaturę. Nie ma utraty płynu chłodzącego, utraty mocy, białego dymu, osadu w oleju i jestem zdezorientowany faktem, że żaluzje chłodnicy nie otwierają się, gdy samochód zwalnia, ponieważ temperatura jest tak wysoka, że moc jest ograniczona. Przy jakiej temperaturze silnika żaluzje powinny być otwarte i co może uniemożliwić ich otwarcie w celu schłodzenia silnika?