Mazda CX-70 Forum banner
81 - 95 of 95 Posts
Wow, niesamowity wysiłek i bezcenne zdjęcia, wielkie dzięki za to (y)
Ile godzin poświęcono na czystą pracę?

Ponieważ nie chciałem niczego umieszczać na filarach, umieściłem dużo materiału na listwach.
Jaki był główny powód unikania tych filarów?

Zajęło mi to do tej pory około 6-7 godzin, prawdopodobnie tyle samo lub więcej, żeby to skończyć.
Brak bitumu na filarach, ponieważ metal jest tam bardzo gruby i nie ma szans, żeby rezonował. Jednak było dużo (technologicznych, jak przypuszczam) otworów, więc planuję je zaślepić zwykłą taśmą. To wszystko.

ponieważ metal jest tam bardzo gruby i nie ma szans, żeby rezonował.
Jesteś tego pewien? Dzwon kościelny jest o rząd wielkości grubszy, ale rezonuje jeszcze lepiej ;) Może musimy się trochę zastanowić, jak metaliczna materia przewodzi dźwięk, a nie tylko go odbija, rezonuje z nim lub go przesłania.

Dzwon kościelny jest o rząd wielkości grubszy, ale rezonuje jeszcze lepiej
Jestem prawie pewien, że wszystkie dzwony Mazdy wyglądałyby świetnie, ale brzmią jak puszka po konserwie :) Są w tym najlepsi :p

Brytyjskie drogi są specyficzne. Na autostradach, zwłaszcza starych, które nie były odnawiane w ciągu ostatnich 10 lat lub tak, jest dużo kamieni, które sprawiają, że są bardzo porowate. Doskonałe na deszcz, straszne dla dźwięku - ciągły "biały szum z dodanym basem". Niektóre lokalne drogi odnowione tylko jakimś rodzajem małych kruszonych kamieni przyklejonych do starej nawierzchni masą bitumiczną są jeszcze gorsze.

Jeździłem prawie w każdym kraju europejskim i żadne z tych miejsc nie miało głośniejszych dróg niż Wielka Brytania, z wyjątkiem małych odcinków na belgijskich/holenderskich, które wytwarzają dziwny efekt dźwiękowy "UFO".

Tak więc dla mnie może być mała lub żadna różnica, ale na prawdziwych, odpowiednich drogach UE może pozostać tylko "ładny" szum wiatru.

@darrecki

Nie jestem pewien, czy Twoje zdjęcia pokazują ostateczną pracę. Ale nie wygląda na to, żebyś wałkował maty. To bardzo ważne.

Niewałkowanie mat = znacznie obniżona wydajność. 30-70%

Właściwe wałkowanie = pełny efekt tłumienia, długotrwały, brak potrzeby przeróbek.

Świetna robota jak dotąd 👌

Discussion starter · #86 ·
@darrecki

Nie jestem pewien, czy Twoje zdjęcia pokazują ostateczną pracę. Ale nie wygląda na to, żebyś wałkował maty. To bardzo ważne, żeby to zrobić.

Niewałkowanie mat = znacznie obniżona wydajność. 30-70%

Właściwe wałkowanie = pełny efekt tłumienia, długotrwały, brak potrzeby przeróbek.

Świetna robota jak dotąd 👌
Aby wilgoć nie dostała się za nią, jeśli wilgoć dostanie się za nią na blasze Madza, rdza pojawi się dość szybko!

Aby wilgoć nie dostała się za nią, jeśli wilgoć dostanie się za nią na blasze Madza, rdza pojawi się dość szybko!
Nic nie rolowałem, ponieważ użyte maty były cienkie. Wszystko zostało zrobione przez "masowanie" ręką. Wszystko przylega idealnie, bez pęcherzyków powietrza. Na tych powierzchniach nie ma ani jednego płaskiego cala kwadratowego, walcowanie nie zadziałałoby.

W międzyczasie zrobiłem przednie nadkola i słupek B, co było udręką. Zaktualizuję swój post w pewnym momencie.

Discussion starter · #88 ·
Nic nie rolowałem, ponieważ użyte maty były cienkie. Wszystko zostało zrobione przez "masowanie" ręką. Wszystko trzyma się idealnie, bez pęcherzyków powietrza z tyłu. Na tych powierzchniach nie ma ani jednego płaskiego cala kwadratowego, rolowanie by nie zadziałało.

W międzyczasie zrobiłem przednie nadkola i słupek B, co było udręką. Zaktualizuję swój post w pewnym momencie.
Musisz to zrolować... Udało mi się zrolować większość moich w tych samych obszarach, możesz kupić wałki o różnych rozmiarach na Amazon, trochę żmudne, ale z pewnością powstrzymuje ból dłoni od próby dociśnięcia.

Rozważałem zrobienie słupka B w przyszłym tygodniu, teraz, gdy wrócił z zwykłego dwutygodniowego pobytu na parkingu dealera, daj mi znać, czy widziałeś jakieś wyniki!

Musisz to zrolować...
Teraz jest już trochę za późno, wszystko jest zmontowane i pokryte pianką. Zrobiłem to dokładnie w ten sam sposób w moich poprzednich samochodach, nic nie odpadło w ciągu 10 lat, puszki też nie zardzewiały.

Kiedy robiłem pierwszy samochód, te maty bitumiczne były wszystkie takie same, wykopałem kilka starych i są jak dzisiejsze o grubości 4 mm (lub nawet więcej). Dodałem 60-70 kg do starego samochodu, ten nie będzie miał więcej niż 20-25 kg z tymi 2 mm (które nie są).

Nie mam żadnej dokumentacji dla słupka B, a klipsy na górnej części są zupełnie inne niż wszystkie inne w samochodzie do tej pory. Tylko 2 z nich i zajęło mi wieki, żeby zdjąć dolny, górny przy podsufitce nawet się nie ruszył. Dolna część przechodzi jednak łatwo (po odpięciu pierwszego górnego klipsa). Na razie nie polecam się tym bawić.

Nic nie odpadło w ciągu 10 lat,
To nie jest punkt, który @Southeastern poruszył. Te maty mają specyficzny wzór 3D na tylnej stronie. Wzór ten znika dopiero po wystarczającym wielokrotnym przetoczeniu po nim. Jest tam po to, aby zapewnić, że mata została wystarczająco mocno zwinięta. Dlaczego to jest ważne? Ponieważ tylko ta część, która jest mocno laminowana do blachy metalowej (a to oznacza brak szczeliny powietrznej, bez względu na to, jak nieskończenie mała), może pochłaniać energię dźwiękową przenoszoną przez całą blachę metalową z jednej strony na drugą. Części maty oddzielone pęcherzykami powietrza od blachy metalowej wciąż pochłaniają pewną energię, a mianowicie tylko tę część, która już przeszła przez blachę metalową bezpośrednio pod matą, ale nic więcej. Nie uczestniczą w wibracjach blachy, tylko je zasłaniają. Mata prawidłowo połączona z blachą metalową, z drugiej strony, osusza całą blachę, nawet poza częścią pokrytą matą. Dlatego nie trzeba pokrywać całej powierzchni matą.

Cześć, wyciszyłem mojego CX60 - z 72dB podczas postojów zszedłem do 66dB! Kiedy jeżdżę po mieście, naprawdę nie słyszę tego hałasu z zewnątrz, na autostradzie jest naprawdę bardzo cicho. Moje drzwi są naprawdę zauważalnie cięższe, a ich zamykanie jest jak w super markach premium. Oto kilka zdjęć wygłuszenia tyłu.

Image

Image

Image

Image

Image

Zostało to trochę podeptane, ponieważ siedziałem w środku :oops::ROFLMAO:

Witaj, wyciszyłem mojego CX60 - z 72dB podczas postojów zszedłem do 66dB! Kiedy jeżdżę po mieście, naprawdę nie słyszę tego hałasu z zewnątrz, na autostradzie jest naprawdę bardzo cicho. Moje drzwi są naprawdę zauważalnie cięższe, a ich zamykanie jest jak w supermarkowej marce premium. Oto kilka zdjęć wygłuszenia tyłu.

View attachment 2048
View attachment 2049
View attachment 2050
View attachment 2051
View attachment 2052

Było trochę podeptane, bo siedziałem w środku :oops::ROFLMAO:
Czy jesteś z zawodu chirurgiem czy zegarmistrzem? To jest takie schludne.

Witaj, wyciszyłem mojego CX60 - z 72dB podczas postojów zszedłem do 66dB!
Obawiam się, że ten samochód będzie teraz potrzebował wydajnego osuszacza powietrza zainstalowanego przez cały rok (ponieważ skraplająca się wilgoć nie ma już żadnych dróg ucieczki).

Obawiam się, że ten samochód będzie teraz potrzebował wydajnego osuszacza powietrza zainstalowanego przez cały rok (ponieważ skraplająca się wilgoć nie ma już żadnych dróg ucieczki).
Być może czas pokaże.

Mamy teraz standardową angielską pogodę od kilku tygodni i jeszcze nie zauważyłem żadnej wilgoci w środku ani na oknach.

Jestem inżynierem 🤣. Myślę, że skoro wszystko jest już otwarte, musimy zrobić to najlepiej jak potrafimy.

Być może czas pokaże.

Mamy już standardową angielską pogodę od kilku tygodni i jeszcze nie zauważyłem żadnej wilgoci wewnątrz ani na oknach.
Tak, okna są bardzo dobrym wskaźnikiem, zwłaszcza te skierowane na północ (chłodzą się jako pierwsze).
Jak wiesz, ilość wilgoci, jaką może pomieścić powietrze, zależy od jego temperatury i ciśnienia. Im wyższa temperatura, tym więcej wilgoci.
Kiedy ciepłe powietrze styka się z chłodniejszą powierzchnią, ochładza się lokalnie, a gdy wilgotność, którą zawiera, przekracza maksimum dla tej temperatury, natychmiast uwalnia nadmiar (tutaj: na tej powierzchni).

Karoseria samochodu, która zawsze chłodzi się jako pierwsza, zbiera najwięcej skroplonej wody wewnątrz.
Jeśli woda ta zostanie uwięziona gdzieś, gdzie powietrze nie może swobodnie krążyć, z czasem będzie się tam gromadzić tylko woda.

81 - 95 of 95 Posts