Mazda CX-70 Forum banner
181 - 200 of 204 Posts
Cóż,
Problemy ze skrzynią biegów, zawieszeniem i ogólnymi systemami elektronicznymi, które miałem. Sprawiają, że to najgorszy samochód, jaki kiedykolwiek miałem.
Ma łatkę oprogramowania po łatce i jak dotąd 4 wymagane wezwania do serwisu.
Układ kierowniczy wciąż jest szarpany. Klimatyzacja musi być w trybie ręcznym, aby uzyskać jakąkolwiek kontrolę.
Światła włączają się tylko wtedy, gdy jest zbyt ciemno... znowu kontroluję ręcznie.
System rozpoznawania działa w 50% przypadków.
Nadal przyspiesza, jeśli tylko dotykasz przepustnicy i powoli zwalniasz.
Przyzwyczaiłem się do tego wszystkiego po 55 000 milach w 18 miesięcy i jeżdżę wokół problemów (ignoruję je).
Jak na stosunkowo drogi samochód...

Niebezpieczne marnotrawstwo pieniędzy.

Wygląda ładnie... ale wszystko inne jest niezgodne z oczekiwaniami.

Kupujący, strzeż się.
Mogę tylko podziękować Bogu, że wynająłem na 4 lata i jestem 1,5 roku od zakończenia tego i będzie pożegnanie z tym śmieciem!
Przykro mi wszystkich właścicieli!

Myślę, że jedynym rozwiązaniem jest korzystanie z mediów społecznościowych i dawanie głosu wszystkim tym problemom i rozprzestrzenianie informacji!
Jest to robione od lat... Mazda UK groziła nawet podjęciem kroków prawnych w celu uciszenia tych, którzy wyrażali swoje doświadczenia z ich samochodami Shitbox... Mazda nie dba o właścicieli, którzy dostali złe samochody, a teraz, gdy się starzeją i zbliżają się do wygaśnięcia gwarancji, dbają jeszcze mniej.

W Rumunii toczą się 2 postępowania prawne przeciwko dealerowi, który sprzedał cx 60. Zarówno diesla, jak i phev. Jak dotąd wszystko wygląda dobrze. Swoją drogą... mój tak robi Niewiarygodne było zobaczyć dealera i pracownika mazdy romania siedzących w moim samochodzie i mówiących, że to małe szumy... a samochód jest idealny

W Rumunii toczą się 2 postępowania prawne przeciwko dealerowi, który sprzedał cx 60. Zarówno diesla, jak i phev. Jak dotąd wszystko wygląda dobrze. Swoją drogą... mój tak robi Niewiarygodne było zobaczyć dealera i pracownika mazdy rumunia siedzących w moim samochodzie i mówiących, że to małe hałasy... a samochód jest idealny
Dealer zawsze będzie cię oszukiwał w kwestii problemów, mój powiedział mi, że zawieszenie jest dokładnie takie, jakie powinno być i nikt nie dostaje ulepszeń zawieszenia. 3 miesiące później moje zawieszenie zostało wymienione.

Re CX60...Około sześć miesięcy temu wymieniłem tylne amortyzatory po tym, jak skarżyłem się na kołysanie się z boku na bok i z przodu na tył podczas jazdy po pofałdowanych nawierzchniach; to znaczy, jazda po normalnych drogach w Wielkiej Brytanii. Czasami może to być jak jazda na dmuchanym zamku!! System zawieszenia jest z założenia złym kompromisem. Nie sądzę, żeby Mazda mogła w pełni naprawić niedociągnięcia zawieszenia lub układów przeniesienia napędu. Synchronizacja między napędem elektrycznym i silnikowym wydaje się słaba i prowadzi do szarpnięć/uderzeń w skrzyni biegów i skoków przyspieszenia. To po wizycie u dealera w celu uzyskania najnowszych aktualizacji w kwietniu. Wszyscy wydają się zgłaszać podobne problemy.

Salon zawsze będzie cię oszukiwał w kwestii problemów, mój powiedział mi, że zawieszenie jest dokładnie takie, jakie powinno być i nikt nie dostaje ulepszeń zawieszenia. 3 miesiące później moje zawieszenie zostało wymienione.
Witaj Craigyb. Kiedy Twój dealer Mazdy ulepszył Twoje zawieszenie? Czy uzyskałeś jakieś znaczące ulepszenia?
Kupiłem mojego CX60 phev nowego w czerwcu 2024 roku i poinformowałem ich o moich obawach dotyczących zawieszenia (szczególnie tylnego) w ciągu dnia lub dwóch i zapytałem, czy można to naprawić. Początkowo powiedziano mi, że działa zgodnie z projektem, następnie wezwano do aktualizacji oprogramowania i ciśnienia w oponach, a teraz powiedziano mi, że niektóre CX60 mają ulepszenia zawieszenia - ale mój się nie kwalifikuje!

Ok, kilka uwag.
Nie kupiłbym ponownie CX-60. Wady nie przeważają nad zaletami.
Tak, to piękny samochód, wygodny na płaskiej drodze z kilkoma fajnymi funkcjami i doskonały pojazd do holowania przyczep kempingowych lub przyczep.
Ale przestrzeń z tyłu jest ograniczona, skrzynia biegów jest okropna, sposób, w jaki podskakuje i utyka na nierównej drodze, jest straszny, oprogramowanie jest do bani i nigdy nie miałem samochodu, z którym tak często byłem w warsztacie.
Tak, mój dealer Mazdy naprawił wiele problemów w zakresie, w jakim było to możliwe.
Mam nawet nowe amortyzatory, które robią tylko niewielką różnicę.
Następnym elementem do wymiany jest oś napędowa (kardan jak w języku niderlandzkim).
Myślę, że kupując nowego SUV-a PHEV, powinieneś szukać gdzie indziej, również dlatego, że zasięg jest teraz znacznie większy, nawet około 100-120 km z VW i Skodą jako przykładami.
Będę nadal jeździł tym samochodem na razie i będę rozglądał się za nowym samochodem, prawdopodobnie w przyszłym roku.

Salon zawsze będzie cię oszukiwał w kwestii problemów, mój powiedział mi, że zawieszenie jest dokładnie takie, jakie powinno być i nikt nie dostaje ulepszeń zawieszenia. 3 miesiące później moje zawieszenie zostało wymienione.
Niestety, to powszechne w przypadku Mazdy. Mając jedne z pierwszych samochodów w kraju, byłem nieustannie oszukiwany przez Mazdę, gdy zgłaszałem usterki, wielokrotnie mówiono mi, że to wymyślam i że tak ma być, albo że nie znaleziono usterki, po to tylko, by miesiące i lata później wydawali biuletyny techniczne dosłownie dla KAŻDEGO problemu, o którym informowałem.

Ok, kilka uwag.
Nie kupiłbym ponownie CX-60. Wady nie przeważają nad zaletami.
Tak, to piękny samochód, wygodny na płaskiej drodze z kilkoma fajnymi funkcjami i doskonały pojazd do holowania przyczep kempingowych lub przyczep.
Ale przestrzeń z tyłu jest ograniczona, skrzynia biegów jest okropna, sposób, w jaki podskakuje i kuleje na nierównej drodze jest straszny, oprogramowanie jest do bani i nigdy nie miałem samochodu, z którym tak często byłem w warsztacie.
Tak, mój dealer Mazdy naprawił wiele problemów w zakresie, w jakim było to możliwe.
Mam nawet nowe amortyzatory, które robią niewielką różnicę.
Kolejnym elementem do wymiany jest oś napędowa (kardan jak w języku niderlandzkim).
Myślę, że kupując nowego SUV-a PHEV, powinieneś szukać gdzie indziej, również dlatego, że zasięg jest teraz znacznie większy, nawet około 100-120 km z VW i Skodą jako przykładami.
Na razie będę nadal jeździł tym samochodem i będę rozglądał się za nowym samochodem, prawdopodobnie w przyszłym roku.
Miałem te same problemy i wiem, dzięki mojemu dealerowi, że jestem zadowolony ze swojego CX-60.

Czy żałuję, że go kupiłem? Na początku tak, ale teraz nie żałuję.

Czy kupiłbym go ponownie?
Hmm, może, ale tylko wtedy, gdy miałby już wszystkie potrzebne ulepszenia i poprawki.

To będzie jednak mój ostatni fabrycznie nowy samochód. Ponieważ weszliśmy teraz w erę „wiecznej bety”, w której wiele marek samochodowych najwyraźniej uznało za normalne (wymuszone przez szybkość rozwoju?), aby wprowadzać na rynek nowe samochody, które nie są jeszcze „ukończone”. Zdecydowałem, że nie będę w tym uczestniczył i nie chcę być królikiem doświadczalnym dla żadnej marki.

• Like
Reactions: ghost4 and Jack(NL)
Moje przemyślenia, teraz, gdy mam CX-60 Homura PHEV od 4 miesięcy i przejechałem 8 tysięcy mil.

Przez ostatnie 10 lat jeździłem głównie samochodami europejskimi, głównie niemieckimi. Przeczytałem wszystko dotyczące jazdy i zawieszenia, więc wziąłem trzy na jazdę próbną, od autostrad po drogi wiejskie. Jazda była lepsza niż oczekiwano i czymś, z czym mogłem żyć.

Plusy:
Dobry styl.
Dobrze wygląda
Dobre zużycie paliwa, obecnie 55+ mpg.
Dobrze się prowadzi na długich dystansach.

Minusy:
Ogólnie oprogramowanie, oprogramowanie jest dalekie od najnowocześniejszego, posunąłbym się nawet do stwierdzenia, że jest przestarzałe pod względem funkcjonalności, na przykład:

Cała bateria jest używana w pierwszej kolejności, zamiast obliczać najlepszą mieszankę, gdy używany jest system nawigacji.
Automatyczne światła nie włączają się z wycieraczkami, światła należy włączać ręcznie. 10-letni Seat mojej żony to robi.
Nawigacja na żywo nie działa, Mazda pokłóciła się z firmą, która to obsługuje.
Brak automatycznego wycierania tylnej szyby podczas cofania.
Zapowiedzi RDS / ruchu drogowego nie działają w DAB.
Jest więcej, ale rozumiesz ideę.

To mogą być proste rzeczy, ale dzisiaj oczekiwałbym tego od nowego samochodu jako standardu, zwłaszcza tego standardu.

Czy kupiłbym kolejny, bez dostępności tych rzeczy, nie.

Widzę, że pojawiają się pewne automatyczne aktualizacje mediów na YouTube i innych platformach (szczególnie dla Australii), które komentują najnowsze ulepszenia Mazdy w przednim i (szczególnie) tylnym zawieszeniu CX60 - niektórzy twierdzą, że jest to poprawa o około 50% w stosunku do oryginalnego modelu.
Mam nadzieję, że centrala Mazdy pozwoli klientom w całej Europie i Wielkiej Brytanii uzyskać te aktualizacje sprzętu zawieszenia od dealerów (lub przynajmniej móc je zamówić po bardzo obniżonej cenie bez utraty gwarancji i ubezpieczenia).

Widzę, że pojawiają się pewne automatyczne aktualizacje mediów na YouTube i innych platformach (szczególnie dla Australii), które komentują najnowsze ulepszenia Mazdy w zakresie przedniego i (szczególnie) tylnego zawieszenia CX60 - niektórzy twierdzą, że jest to poprawa o około 50% w stosunku do oryginalnego modelu.
Mam nadzieję, że centrala Mazdy pozwoli klientom w Europie i Wielkiej Brytanii uzyskać te aktualizacje sprzętu zawieszenia od dealerów (lub przynajmniej móc je zamówić po bardzo obniżonej cenie bez utraty gwarancji i ubezpieczenia).
Mazda UK na pewno tego nie zrobi. Po walce o wymianę gwarancyjną oryginalnego zawieszenia na nowe, powiedzieli nie. Mój dealer próbował wiele razy.

Oferowałem nawet kupno części, a oni odmówili dostarczenia ich dealerowi, aby mógł mi je sprzedać, więc musiałbym użyć numeru VIN z 2025 roku, aby kupić części, a wtedy nie byłoby na nie gwarancji, ponieważ nie są one używane do „modelu”, do którego były przeznaczone, bla bla.

Jest też kwestia usunięcia tylnego ARB w nowej konfiguracji, jestem prawie pewien, że może to unieważnić nasze ubezpieczenie w Wielkiej Brytanii, jeśli zostało zamontowane przez producenta, ponieważ byłoby to zaklasyfikowane jako modyfikacja.

Najnowsze ulepszenia Mazdy w zawieszeniu przednim i (szczególnie) tylnym CX60 - niektórzy twierdzą, że jest to poprawa o około 50% w porównaniu do oryginalnego modelu.
Wiesz, to 50% lepsze gówno wciąż jest gównem? Jest albo naprawione, albo nie - nie ma nic pomiędzy. I pomimo prasy, youtuberów i marketingu Mazdy, to w zasadzie ten sam samochód z niewielkimi zmianami. Wygląda tak samo, jeździ (prawie) tak samo. Próbowali naprawić zawieszenie przez 3 lata i liczne zmiany amortyzatorów bez powodzenia. I nagle magicznie to naprawili, ale tylko o 50%. Nawet brzmi to niedorzecznie.
Oczywiście, w tym czasie naprawili setki innych problemów poprzez wezwania do serwisu, ale każdy CX60 wyprodukowany przed 2025 rokiem powinien być na tym samym poziomie.

Posiadam jeden, nie nazwałbym go strasznym samochodem. Ale nie jest wart pieniędzy, których za niego żądają - to pewne. I jestem prawie pewien, że w następnym liftingu (2025 trudno tak nazwać) magicznie poprawią jazdę o kolejne 50% poprzez liczne modyfikacje sprężyn/amortyzatorów (i nie zmieniając niczego innego), a wszystkie te nowe części oficjalnie nie będą kompatybilne z poprzednimi latami. Dlaczego? Jeśli coś jest "niekompatybilne", to nie można żądać zamontowania tego w starszym samochodzie. Jestem również prawie pewien, że zaprzestali wszelkich prac rozwojowych dla modeli sprzed 2025 roku.

Widzę, że pojawiają się pewne automatyczne aktualizacje mediów na You Tube i innych (szczególnie dla Australii), które komentują najnowsze ulepszenia Mazdy w przednim i (szczególnie) tylnym zawieszeniu CX60 - niektórzy twierdzą, że jest to poprawa o około 50% w stosunku do oryginalnego modelu.
Mam nadzieję, że centrala Mazdy pozwoli klientom w całej Europie i Wielkiej Brytanii uzyskać te aktualizacje sprzętowe zawieszenia od dealerów (lub przynajmniej móc je zamówić po bardzo obniżonej cenie bez unieważniania gwarancji i ubezpieczenia).
Dostałem zupełnie nowe tylne zawieszenie bezpłatnie od mojego dealera Mazdy bez żadnych wahań. To było wiele miesięcy temu. Mazda oferuje więc tę usługę w Holandii.
To nowe zawieszenie to dobre ulepszenie: nie idealne, ale wystarczająco akceptowalne dla mnie.

Dostałem zupełnie nowe tylne zawieszenie za darmo od mojego dealera Mazdy bez żadnych wahań. To było wiele miesięcy temu. Mazda oferuje więc tę usługę w Holandii.
To nowe zawieszenie to dobre ulepszenie: nie idealne, ale wystarczająco akceptowalne dla mnie.
Dostałeś standardową wymianę tylnego amortyzatora w wariancie F. Nie dostałeś konfiguracji My25.

Wiesz, że to 50% lepsze gówno to wciąż gówno? Jest albo naprawione, albo nie - nie ma nic pomiędzy. I pomimo prasy, youtuberów i marketingu Mazdy, to w zasadzie ten sam samochód z niewielkimi zmianami. Wygląda tak samo, jeździ (prawie) tak samo. Próbowali naprawić zawieszenie przez 3 lata i liczne zmiany amortyzatorów bez powodzenia. I nagle naprawili to teraz magicznie, ale tylko o 50%. Nawet brzmi to niedorzecznie.
Oczywiście, w tym czasie naprawili setki innych problemów poprzez wezwania do serwisu, ale każdy CX60 wyprodukowany przed 2025 rokiem powinien być na tym samym poziomie.

Mam jeden, nie nazwałbym go strasznym samochodem. Ale nie jest wart pieniędzy, których za niego żądają - to pewne. I jestem prawie pewien, że w następnym liftingu (2025 trudno tak nazwać) magicznie poprawią jazdę o kolejne 50% poprzez liczne modyfikacje sprężyn/amortyzatorów (i nie zmieniając niczego innego), a wszystkie te nowe części oficjalnie nie będą kompatybilne z poprzednimi latami. Dlaczego? Jeśli coś jest "niekompatybilne", to nie można żądać zamontowania tego w starszym samochodzie. Jestem również prawie pewien, że zaprzestali wszelkich prac rozwojowych dla samochodów sprzed 2025 roku.
Moje doświadczenie jest takie, że nowe tylne zawieszenie, które dostałem za darmo od Mazdy, jest teraz o wiele lepsze. Powiedziałbym, że o 70% lepsze.
Na przykład, jeśli zarabiasz gównianą pensję, a potem dostajesz 70% podwyżki netto, to może się okazać, że uważasz ją za bardzo akceptowalną pensję (przynajmniej przez jakiś czas 😉)

Moje doświadczenie jest takie, że darmowe nowe tylne zawieszenie, które dostałem od Mazdy, jest teraz o wiele lepsze. Powiedziałbym, że o 70% lepsze.
Na przykład, jeśli zarabiasz gównianą pensję, a następnie otrzymujesz 70% podwyżki netto, może się okazać, że uważasz ją za bardzo akceptowalną pensję (przynajmniej przez jakiś czas 😉 )
Więc jeśli zarabiasz 10 funtów po inwestycji w wysokości 50 tys. funtów; a teraz zarabiasz 70 funtów w świecie, w którym wszyscy inni zarabiają 150 funtów, nawet przy inwestycji w wysokości 25 tys. funtów; czy uznałbyś to za akceptowalne?

So if you earn £10 after a £50k investment; and now make £70 in a world where everyone else earns £150 with even £25k investment; you’d find it acceptable? :)
Obawiam się, że nie mogę już śledzić twojego rozumowania, więc z całym szacunkiem rezygnuję 😉

Ale chodzi mi o to, żeby było prosto, dostałem nowe tylne zawieszenie (wariant F według Southeastern👍) i moim zdaniem - oczywiście możesz myśleć o tym inaczej - komfort jest teraz znacznie lepszy i osiągnął poziom, który jest dla mnie akceptowalny.

Obawiam się, że nie mogę już śledzić twojego rozumowania, więc z całym szacunkiem, rezygnuję 😉

Ale chodzi mi o to, żeby było prosto, dostałem nowe tylne zawieszenie (wariant F według Southeastern👍) i moim zdaniem - oczywiście możesz myśleć o tym inaczej - komfort jest teraz znacznie lepszy i osiągnął poziom, który jest dla mnie akceptowalny.
Miałem "E" na obu osiach i było daleko od dobrego. Nie mogę powiedzieć, jak "F" się sprawuje, ale różnica między oryginalnymi a "E" była tylko w nazwie. Żadnej różnicy w jeździe. W pewnym momencie po prostu się do tego przyzwyczaiłem i przestałem przeklinać na każdym progu zwalniającym. Ale potem użyłem samochodu z "normalnym" zawieszeniem przez jeden dzień, a nawet jedną jazdę i przeklinanie wróciło. Za każdym razem...
Więc dla mnie akceptacja tego nie oznacza, że ​​jest w porządku. Zaczęli od bardzo niskiego poziomu, więc moje stwierdzenie pozostaje, że 50% lepsze gówno to wciąż gówno.

Poszedłem drogą Koni + H&R, wciąż daleką od ideału, ale o wiele lepszą niż cokolwiek, co Mazda sama włożyła do mojego samochodu.

181 - 200 of 204 Posts