Witajcie wszyscy i pozdrowienia z Niemiec!
Dziękuję wszystkim za dotychczasowy wkład na forum i za dzielenie się swoimi doświadczeniami z CX-60. Dobrze wiedzieć, jakie są doświadczenia innych właścicieli, jakie problemy występują w samochodzie i jakie może być rozwiązanie. Zwłaszcza w przypadku nowego samochodu, który dopiero wchodzi na rynek, gdzie nie ma jeszcze zbyt wielu informacji zwrotnych.
Kupiłem w połowie grudnia 22 roku, po 6 miesiącach oczekiwania, CX-60 PHEV Homura ze wszystkimi dodatkowymi pakietami (wygląda na model z października), jako samochód zastępczy dla starego Passata Alltrack mojej żony.
Zgodnie z obecnym trendem skorzystaliśmy z okazji, aby stać się bardziej ekologicznymi i przeszliśmy z diesla na PHEV. Próbowaliśmy również opcji BEV na początku 2022 roku i mieliśmy w pełni elektryczne Volvo XC40 przez 5 miesięcy - ale oddaliśmy je i wykluczyliśmy BEV (przynajmniej na razie). BEV był dla nas raczej rozczarowującym doświadczeniem: ogromne rozczarowanie pod względem zasięgu (a to było od wiosny do jesieni, więc nie w warunkach zimowych) i dla naszego XC40 w szczególności również wiele problemów z niezawodnością.
Ostatecznie wybraliśmy PHEV, być może jak wielu z was, aby spróbować uzyskać to, co najlepsze z dwóch światów: w pełni elektryczny w mieście, ICE ze wspomaganiem elektrycznym na autostradach.
Dokonaliśmy kilku ulepszeń w samochodzie:
- nowe felgi + opony zimowe 255/45/R20, zachowaliśmy oryginalne felgi Homura + opony letnie tylko na lato.
- Bagażnik dachowy Mazda, aby pomieścić nasz box Thule, więc spodziewaliśmy się, że zużycie nieco wzrośnie.
W nieco ponad 3 miesiące (od otrzymania samochodu) przejechaliśmy 4500 km, powiem około 2500 km mieszanki miasto (z dużą ilością 20-30 km przejazdów) i autostrady (z weekendowymi wycieczkami nie dłuższymi niż 100/200 km). Plus większa podróż na ferie zimowe (około 2000 km w obie strony).
Podobnie jak wielu z was na tym forum, zauważyliśmy podobny "zestaw irytujących problemów", których nie spodziewaliśmy się w samochodzie w tej cenie (około 65 KEur), który był reklamowany jako alternatywa premium dla dużych graczy: Q5, X3, XC60 i GLC, ale za 10-20 KEur mniej pieniędzy. Więc niższa różnica w cenie musi gdzieś znaleźć odzwierciedlenie, prawda?
Muszę tu powiedzieć, że ogólnie zarówno ja, jak i moja żona lubimy wnętrze i jesteśmy zadowoleni, ogólnie rzecz biorąc, z tego, jak samochód się sprawuje (komfort, siedzenia, przestrzeń wewnętrzna i bagażnik, komunikacja i interakcje z samochodem). OK - nie jesteś w tej samej "lidze samochodowej", co wyżej wymienione, ale powiedzmy, że za 15 tys. EUR mniej dostajesz NOWY samochód z 6-letnią gwarancją, 8 lat na akumulator i poprzednią dobrą reputacją Mazdy, która powinna cię podpisać.
Ale są też problemy. Spróbuję podsumować poniżej, używając formatu "podobnych problemów" jak niektórzy z was wcześniej:
1. Zużycie energii elektrycznej / paliwa:
a. TYLKO zużycie benzyny - tutaj, szczerze mówiąc, jest to trochę tak, jak się spodziewano (więc BEZ lub bardzo małe wsparcie silnika elektrycznego, zasadniczo gdy akumulator jest rozładowany), zużycie wynosi około 8,5 do 9,5 l/100km (bez ładowania). Kiedy używane jest wymuszone ładowanie, można spodziewać się dodania +2L /100km do zużycia, aby akumulator się naładował. Co, jak wszyscy wiemy, jest bardzo nieefektywne i powinno być używane, jeśli chcesz zachować akumulator na późniejszą jazdę w zielonej strefie miasta.
b. TYLKO energia elektryczna - używana głównie do jazdy po mieście (około 35 kWh - 40 kWh / 100 km zużycia). Tutaj spodziewaliśmy się (może błędnie) czegoś w rodzaju 25-30 kWh, również reklamowanego przez Mazdę. Ale ponieważ jesteśmy w warunkach zimowych, samochód potrzebuje dużo energii, zwłaszcza do ogrzewania. Obecnie możemy przejechać około 35-40 km z w pełni naładowanego akumulatora - przynajmniej moja żona może - zanim włączy się ICE. W tym momencie akumulator wciąż ma pewne rezerwy (między 18% a 30%) w zależności od temperatury zewnętrznej. Zazwyczaj jeżdżę trochę bardziej sportowo, więc udaje mi się przejechać 30-40 km w tych warunkach zimowych.
Przy +20 °C udało mi się przejechać nawet 52 km w pełni elektrycznie, ale tylko raz.
Przy -10 °C i poniżej - oczywiście zasięg elektryczny spadł do 30 km.
c. Napęd hybrydowy - to się różni i jest dość trudne do zrozumienia, właściwie do prawidłowego oszacowania - ponieważ dla nas zależy to w dużej mierze od tego, ile razy i ile energii elektrycznej ładujemy przed ponownym napełnieniem zbiornika benzyny. Zasadniczo - w dni powszednie jeździmy w pełni elektrycznie, a w weekendy, przy dłuższych podróżach, ICE.
2. Szarpanie i wibracje przy prędkości 45-70 km/h:
Niestety mamy mieszankę obu. Występuje głównie wtedy, gdy samochód uruchamia się w bardzo zimne i zimne poranki i jest dość irytujące przez pierwsze 10, 15 KM. Zaczyna się przy 45 km/h, zwiększa intensywność w kierunku 55-60 km/h i powoli maleje i znika powyżej 70 km/h.
Szarpanie jest obecne podczas całego powyższego przedziału prędkości, a wibracje odczuwam głównie w przedziale 45-60 km.
3. Zawieszenie:
Rzeczywiście jest trochę za sztywne i kilka razy doświadczyłem (moja żona nie) pewnych "łagodnych" odbić / oscylacji na tylnym zawieszeniu. Nic, co naprawdę by mnie przestraszyło, ale w każdym razie coś, czego nie oczekiwano po takim "samochodzie premium". Nie doświadczyłem samochodu na złych / bardzo złych drogach, stąd pręty tutaj w Niemczech są wystarczająco przyzwoite. Więc nie wiem, czy będzie to problem bezpieczeństwa na drodze.
4. Szarpane ruchy w skrzyni biegów:
Również obecne. Zdarzały się głównie przy niskiej prędkości i niższych biegach. Są dni (zwłaszcza bardzo zimna pogoda), kiedy doświadczyłem nawet kilku z nich prawie z rzędu, kiedy utkniesz w korku, światłach itp. I dni (cieplejsze dni lub popołudnia), kiedy ledwo czujesz jeden. Ale są tam, na co dzień!
5. Problemy z uruchomieniem DAB po ponownym uruchomieniu samochodu:
Również obecne. Początkowo myślałem, że to coś z odbiorem w okolicy, w której mieszkamy. Ale to nie działo się z Volvo, a także z Audi S6, które miałem jako samochód służbowy. Więc moim tymczasowym rozwiązaniem było ręczne ponowne włączenie go z menu głównego i zadziałało. Przeczytałem również tutaj na forum, że wyłączenie i włączenie przycisku Radio również działa jako tymczasowe rozwiązanie. WIELKIE DZIĘKI za radę, wypróbowaliśmy to i działa również w moim samochodzie.
6. Dźwięk zamykania drzwi:
Absolutnie przerażający. Najgorszy, jaki słyszałem w jakimkolwiek samochodzie, którym jeździłem. Nawet mniejszy Hyundai i20 (którego znajomy trzyma na krótkie przejazdy po mieście) brzmi lepiej.
Czy ktoś - kto zdecydował się na dodatkową izolację - wie, czy jest to bezpłatne / wspierane przez Mazdę w Niemczech LUB trzeba zapłacić z własnej kieszeni, jeśli chcesz bardziej "premium" dźwięk zamykania drzwi swojego samochodu? - DZIĘKI ZA UDOSTĘPNIENIE!
7. Wibrujące lusterko boczne:
Nie zauważyłem żadnego w naszym samochodzie.
8. Ładowarka bezprzewodowa:
Wydaje się działać OK z iPhonami (14Pro i XS), chociaż bardzo się nagrzewają. Dlatego zwykle używam kabla do ładowania podczas długich podróży. Podczas krótkich podróży iPhone'y są podłączone do CarPlay CX-60 głównie przez Wi-Fi (oczywiście działa jeden na raz, ale w samochodzie można zarejestrować więcej). Szkoda, że Car nie rejestruje prawidłowego telefonu na podstawie rozpoznanego kierowcy za pośrednictwem profilu kierowcy. Czasami, gdy oboje podróżujemy razem i ja prowadzę, telefon mojej żony łączy się z CarPlay, i odwrotnie. Jeszcze nie rozgryźliśmy, jak sprawić, by samochód dopasował odpowiedni telefon do odpowiedniego profilu użytkownika (jak miało XC40). Ale mamy ręczny wybór za pośrednictwem menu głównego. Niespecjalnie, ale pomaga.
9. Asystent linii / tempomatu / innych systemów:
Wydaje się działać, ale nie mogę powiedzieć, że działa Bardzo Dobrze i że jesteśmy zadowoleni. Na przykład - asystent linii - uważam go za trochę trudny, ponieważ samochód ma tendencję do lekkiego ping-ponga między liniami po stronie, a nie trzymania linii pośrodku. Potrzebna jest stała uwaga. I mówię tu - jazda z prędkością 100 - 130 km na autostradzie. Moja żona wcale tego nie lubi, porównując to do tego, co oferowały tutaj Volvo i Audi. Dlatego wcale z niego nie korzysta w CX60. Audi było jak na torze kolejowym - nawet przy 200 km/h. Maksymalna prędkość Volvo wynosiła tylko 160 km/h, a ze względu na zużycie BEV na autostradach jeździło z prędkością maksymalną 120 - 130 km/h i przy tej prędkości było absolutną przyjemnością w asystowaniu. W CX60 czuję się tak, jakbym miał zostawić kierownicę bez nadzoru - nawet na ułamek sekundy, skończę wjeżdżając na inne linie, uderzając w inne samochody. Niedopuszczalne!
Nie wiem, czy to tylko tak jest w Maździe, czy coś jest nie tak z naszym samochodem. Celowo testowałem samochód kilka razy - bez użycia rąk na kierownicy przez 2, 3 sekundy (w "bezpieczniejszym" miejscu, bez żadnego ruchu wokół mnie) i spotkała mnie niemiła niespodzianka, że samochód w niektórych przypadkach wylądował na drugiej linii. Niedopuszczalne!
10. Tankowanie benzyny:
Samochód powinien mieć 50-litrowy zbiornik. I ma, ale... kiedy tankujesz - wydaje się zatrzymywać w momencie, gdy zbiornik wciąż może pomieścić 8 lub 9 litrów benzyny. Dziwne. Zasadniczo masz w zbiorniku tylko 40-42 l. Nigdy wcześniej nie zdarzyło mi się to w żadnym samochodzie, którym jeździłem (benzyna, diesel, PHEV).
Powiedziałbym, że to normalnie nie powinno być problemem (jak powiedziałem, w dni powszednie jeździmy kotem po mieście w trybie EV). Ale kiedy jedziesz autostradami, a zwłaszcza w długie podróże, nie chcesz dodawać dodatkowych przystanków (jeśli możesz początkowo pomieścić więcej paliwa).
Aby napełnić cały zbiornik 50 litrami, muszę powoli, ale naprawdę powoli wlewać dodatkowe 8, 9 litrów, delikatnie naciskając dźwignię węża paliwowego na pompie. Co może zająć kolejne dobre 5-7 minut, a inni uczestnicy ruchu czekają w kolejce do tankowania, patrząc na ciebie jak na szaloną owcę: co ten facet robi?!?
11. Akumulator 12V:
Zostawiłem to na koniec, ponieważ dla nas to była kolejna zmora, zrujnowała cały weekend.
Samochód jest normalnie prowadzony - prawie codziennie, ale mieliśmy tydzień, kiedy samochód w ogóle nie był prowadzony. Kiedy chcieliśmy skorzystać z samochodu w sobotę rano, akumulator 12V (lub akumulatory 12V) były całkowicie rozładowane. Musiałem użyć fizycznego kluczyka (wewnątrz pilota jest kluczyk), aby ręcznie otworzyć drzwi. Następnie miałem dostęp do otwarcia zatoki ładowarki i udało mi się podłączyć ją do głównego akumulatora, aby został naładowany lub ponownie zasilony za pomocą wtyczki. Po naładowaniu przez 1 godzinę głównego akumulatora mogłem jechać w trybie elektrycznym, więc samochód był w stanie również trochę naładować akumulator 12V. Musiałem przejechać około 10 km, aż udało mi się uruchomić również ICE. Dziwne. I samochód pozostał z wieloma ostrzeżeniami od tego czasu. Prawie co tydzień samochód daje ostrzeżenie 12V / lub kilka z nich. Kupiłem nawet ładowarkę akumulatora 12V i odpowiednio naładowałem akumulator przez 6-7 godzin, aż do pełnych 100% ponownie 2 tygodnie temu, mając nadzieję, że to naprawi. Ale niestety ten sam problem pojawia się ponownie w zeszłym tygodniu. Może jest coś, co zużywa akumulator, gdy samochód ma być WYŁĄCZONY, nie wiem. Zauważyłem, że jeśli zapytasz w aplikacji Mazda o status swojego samochodu, samochód się budzi (główny wyświetlacz kierowcy jest WŁĄCZONY z pewnymi informacjami).
Obecnie mam samochód zaplanowany na sprawdzenie wszystkich powyższych problemów u mojego dealera w tym tygodniu.
Do tej pory Dealer był naprawdę miły i przynajmniej przez telefon, kiedy rozmawialiśmy o spotkaniu i o jakich problemach chcę, żeby szukał, przyznał mi, że rzeczywiście są również rozczarowani mnóstwem problemów, które wydaje się mieć CX60. Mają również wiele skarg od innych klientów. Nawet spodziewali się czegoś więcej po Maździe z tym samochodem. Mój dealer jest jedynym dealerem Mazdy, a nie dealerem wielu marek.
P.S. Mam zainstalowane oprogramowanie systemowe 14012, nie wiem, czy to najnowsze. Samochód poprosił mnie (chyba pod koniec stycznia) o wykonanie OTA. Kliknąłem OK i pozwoliłem samochodowi wykonać wszystkie aktualizacje. Następnie samochód uruchomił się ponownie, ale nie mogę powiedzieć, żebym widział jakieś ulepszenia.
W każdym razie, bardzo dziękuję i do zobaczenia.
Będę informował o mojej wizycie serwisowej.
[/QUOTE]
W punkcie 9. podzielam twoją opinię, ale podejrzewam, że to nie system ma problem. Uważam, że samo sterowanie jest złe, kiedy ręcznie kierujesz samochodem z prędkością autostradową, również muszę stale korygować samochód i wydaje mi się, że kierownica ma "martwy punkt kilku stopni na środku. Zgłosiłem to mojemu dealerowi, a oni mówią, że mogą coś zrobić ze wspomaganiem kierownicy + 4 nowymi amortyzatorami. będziemy musieli zobaczyć, czy to zadziała.